20квітня2024

ГОЛОВНА Ще.. ЗДОРОВ'Я На Кіровоградщині розробили програму захисту населення від іонізуючого та радонового впливу

ЗДОРОВ'Я

На Кіровоградщині розробили програму захисту населення від іонізуючого та радонового впливу

2312safe image

У Кропивницькому відбулася регіональна конференція "Шляхи вирішення проблем урановидобувних територій щодо зменшення ризиків від іонізуючого випромінювання".

Учасниками заходу стали екоактивісти та представники державних інституцій, відповідальні за захист населення від радіаціних ризиків, у тому числі радону. 

Відкриваючи зустріч, ініціатор конференції, виконавча директорка громадської організації «Флора» Людмила Шестакова наголосила на важливості плідної співпраці, незважаючи на постійні зміни керівництва Кіровоградської ОДА.

Сучасну ситуацію з радіаційним та радоновим забрудненням Кіровоградської області, представив керівник аналітично-дослідного відділу ГО «Флора» Бочаров-Туз. Він проінформував присутніх про результати аналітичного дослідження «Вплив уранодобувної промисловості та природних факторів на навколишнє середовище і здоров’я людей у Кіровоградській області».

"Фактично мешканці Кіровоградської області і дихають, і п’ють, і споживають радіонукліди, зокрема радон, уран та інші радіоактивні елементи. Єдиним рішенням означеної проблеми є введення в дію ефективної програми захисту населення від надмірного іонізуючого випромінювання", – зазначив пан Володимир.

Проєкт саме такої програми, презентував начальник управління з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Кіровоградської обласної державної адміністрації Володимир Слінченко. 

У ході дискусії учасники зустрічі погодились, що проект програми є лише першим, але ефективним кроком у вирішенні радіаційних проблем області і має бути прийнятий Кіровоградською обласною радою.

Наявну ситуацію щодо подальших процедур, необхідних для прийняття проєкту програми, прокоментувала виконуюча обов’язки начальника департаменту екології, природних ресурсів та паливно-енергетичного комплексу Кіровоградської обласної державної адміністрації Ганна Гоменюк. Зокрема, вона зазначила, що протягом найближчих тижнів, очікується виділення коштів з обласного бюджету для проведення стратегічної екологічної оцінки проекту програми. Після проходження цієї оцінки, проект програми буде направлено на розгляд Кіровоградської обласної ради.