19квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА Новини ЕКОНОМІКА Де у Кропивницькому видають дозволи на видалення дерев, кущів, газонів та квітників

Новини

Де у Кропивницькому видають дозволи на видалення дерев, кущів, газонів та квітників

dereva2

Зелені насадження є невід’ємною складовою частиною екосистеми міста та відіграють важливу роль у підтримані нормального екологічного балансу, виконуючи захисні та санітарні функції, тому необхідність збереження та примноження зелених насаджень очевидна.

На цьому наголошує начальниця відділу екології та контролю за використанням і охороною земель управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища міської ради Галина Негода.

Проте з часом «зелені легені міста», досягаючи вікової межі, піддаються фаутності – грибковій захворюванності стовбурної та гіллячної частини, всихають та, відповідно, у такому стані створюють аварійно-небезпечні умови для жителів міста.

Необхідність обов’язкового оформлення дозволу для здійснення видалення зеленого насадження, звернула увагу Галина Негода, передбачена ст. 28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів». Порядок оформлення дозволу на видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах визначений Кабінетом Міністрів України (Постанова від 1 серпня 2006р. № 1045 зі змінами та доповненнями).

У межах населених пунктів правовий порядок визначає лише вісім випадків, при виникненні яких у підприємства або фізичної особи-підприємця або звичайного громадянина України виникає право видалити зелене насадження:

- виконання підготовчих і будівельних робіт на об’єктах відповідно до статей 35-37 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”;

- знесення аварійних, сухостійних і фаутних дерев, а також самосійних і порослевих дерев з діаметром кореневої шийки не більш, як 5 сантиметрів;

- ліквідації аварійної ситуації на інженерних мережах населеного пункту;

- відновлення світлового режиму в житловому приміщенні, що затіняється деревами;

- проведення ремонтних та експлуатаційних робіт в охоронній зоні повітряних ліній електропередачі, на трансформаторній підстанції і розподільному пункті системи енергопостачання, мережі водо-, теплопостачання та водовідведення, телекомунікаційній і кабельній електромережі;

- досягнення деревом вікової межі;

- провадження господарської діяльності на території розсадників з вирощування декоративних дерев та кущів;

- ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації.

Відповідно до пункту 5.5. розділу 5 Правил відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними є:

- на об’єктах благоустрою державної чи комунальної власності - балансоутримувачі цих об’єктів;

- на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях - установи, організації, підприємства;

- на територіях земельних ділянок, які відведені під будівництво - забудовники чи власники цих територій;

- на безхазяйних територіях, пустирях – місцеві органи самоврядування;

- на приватних садибах і прилеглих ділянках - їх власники або користувачі.

Видалення зелених насаджень може проводитися лише після отримання документу, який посвідчує право на проведення таких робіт.

Для отримання дозволу на видалення зелених насаджень фізичні та юридичні особи (спеціально вповноважені підприємства, організації, які відповідають за збереження та догляд за зеленими насадженями на підпорядкованих територіях зеленого господарства, а саме: КП «Благоустрій», КП «ЖЕО № 1, 2, 3, 4» КП «ЖЕК № 9», ОСББ та інші установи та організації) повинні звертатись з відповідною заявою (про надання акта зелених насаджень, що підлягають видаленню та про надання ордера на видалення зелених насаджень) до Центру надання адміністративних послуг Кропивницької міської ради у форматі «Прозорий офіс» за адресою: вулиця Архітектора Паученка, 41/26.