20травня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА Кропивницькі журналісти дослідили, хто стоїть за викраденням плит зі злітної смуги аеропорту

ЕКОНОМІКА

Кропивницькі журналісти дослідили, хто стоїть за викраденням плит зі злітної смуги аеропорту

1591856517

Наприкінці травня зі злітно-посадкової смуги кропивницького аеропорту невідомі демонтували й вантажівкамививезли півсотні бетонних плит.

Розкрадання злітки почалося ще у 2016 році. При цьому до підприємств, які «засвітилися» у скандалі, дотичні відомі політики й підприємці, інформує центр медіарозслідувань Прозоро.

Так, у 2016 році ЗМІ повідомляли, як невстановлені особи вивезли у невідомому напрямі аеродромні плити, що перебувають на балансі управління капітального будівництва Кіровоградської ОДА. Чиновники тоді пообіцяли розібратися, а поліція розпочала розслідування за фактом крадіжки. Обласна прокуратура звітувала, що одному з фігурантів справи оголошено про підозру у кримінальному провадженні за фактом привласнення аеродромних плит службовими особами спільного українсько-російського підприємства. Справа навіть дійшла до суду. Але там і «зависла».

Як з’ясував Центр медіарозслідувань «Прозоро», обвинуваченим у справі є Ігор Вікторович Дубовик. Згідно з матеріалами судових ухвал, він за попередньою змовою зі службовою особою управління капітального будівництва Кіровоградської ОДА та службовими особами ТОВ «Спільне українсько-російське підприємство «Кристал», незаконно заволодів аеродромними плитами. У справі мали заслухати свідків, які проживають за межами Кропивницького. Останні судові ухвали за вказаним кримінальним провадженням датовані груднем 2019 року, вироку у справі досі немає.

За інформацією з аналітичної системи Youcontrol, на Дубовика зареєстровано низку підприємств: ТОВ «Ремонтно-будівельна компанія «ІНІГМА», ТОВ «ІС», які прописані у Кропивницькому, а також  ТОВ «Виробничо-будівельна компанія «ІВВІ'С Україна» з Дніпра.

Займається Дубовик і громадською діяльністю. Він співзасновник Міжрегіональної громадської організації “Комітет по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю”, що зареєстрована у Дніпрі та Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської ГО “Комітет по боротьбі з корупцією в органах державної влади, правоохоронних органах, прокуратурі та судах”, прописаного у Кропивницькому. 

Також Дубовик значиться керівником дочірнього підприємства «Служба економічної безпеки у Дніпропетровській області», що зараз у стані ліквідації. Засновником цього підприємства є громадське об’єднання «Служба економічної безпеки» Українського благодійного фонду сприяння і соціального захисту сімей загиблих у боротьбі зі злочинністю співробітників МВС та надання допомоги органам і підрозділам правоохоронних та силових структур «Милосердя», реєстрація якого зазначена в Донецьку.

Сам фонд очолює Іван Красюк, генерал-лейтенант міліції, начальник Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (1997-2013 рр.). Фонд фігурує у кримінальному провадженні щодо розстрілів беркутівцями протестувальників під час Революції Гідності. На його банківський рахунок, йдеться в судовій ухвалі, збирали гроші для постраждалих працівників спецпідрозділу. Ще посадовців Фонду підозрюють у передачі грошей беркутівцям за побиття активістів. 

Окрім громадсько-бізнесової діяльності, Дубовик судився з ТОВ «Спільне українсько-російське підприємство «Кристал» через спірний договір купівлі-продажу. Засновниками «Кристалу» є Борис Маламуд, Вячеслав Шамілов, Володимир Капінус з Кропивницького та Леон Жоржиані з Москви, РФ. Маламуд і Шамілов вказувались бізнесовими партнерами ще й по ПРАТ «Кіровоградлітмаш».

Ці особи, йдеться у сюжеті «Суспільного», як виявилося, «продають» кропивницьку злітку. У договорі, який демонстрували поліції у день вивезення бетонних плит, вказано, що їх реалізує ТОВ «Спільне українсько-російське підприємство «Торгівельно-виробнича група Аватар». Засновниками «Аватару» вказані вищезгадані Борис Маламуд, Вячеслав Шамілов, які зареєстровані у Кропивницькому та Михайло Нікітін і Леон Жоржиані з Росії.

До 2019 року Шамілов був власником ТОВ «ІС», бенефіціаром якого наразі є вищезгаданий Ігор Дубовик, котрого судять за крадіжку плит 2016-го року. Також на підприємцю числиться ПРАТ «Кіровоградлітмаш», яке володіє гуртожитком по вулиці Металургів, 21, що у селищі Новому. Крім цього, Шамілов є співзасновником ТОВ «Сільмаш Солар», іншим власником якого вказаний місцевий підприємець, експолітик Микола Онул.

Журналісти намагалися зв’язатись з дійовими особами у цій справі за телефонами, які вдалося відшукати. Номер Бориса Маламуда не відповідав, а на підприємстві, де керівником значиться Шамілов, розмовляти відмовились. Також спробували поговорити з ексдепутатом Новенської селищної ради Олегом Клепацьким, який працював на «Кіровоградлітмаш», та, судячи з Реєстуру судрішень, мав судовий спір з Борисом Маламудом. Він відповів, що Маламуд нібито давно помер, контактів решти вищезгаданих осіб у нього не виявилося.

Що ж до «покупця» злітки, Любанчука Ігора Миколайовича, то на цьому мешканцю Кропивницького не значиться будь-якого бізнесу. Натомість на людині з таким прізвищем, ім’ям та по батькові числився борг. У 2013 році з ним судилося комунальне підприємство «Комунальник-96» управління ЖКГ Новенської селищної ради за борг з утримання будинку. Адресою реєстрації комунального підприємства значиться вищезгаданий будинок-гуртожиток по вулиці Металургів, 21. 

Фото Дмитра Васильєва

         Читайте також: Хто і чому періодично розбирає майно аеропорту в Кропивницькому

Бути чи не бути сучасному аеропорту в Кропивницькому

Міжнародний аеропорт в Кропивницькому: дорога до інвестицій 

Влада Кропивницького ставить перед собою нове амбітне завдання

Злітну смугу аеродрому в Кропивницькому розікрали за вказівкою з українсько-російського підприємства