19квітня2024

ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА «Кіровоградгаз» шукає винних, ДП «Кіровоградтепло» оптимістично входить у судовий процес

ЕКОНОМІКА

«Кіровоградгаз» шукає винних, ДП «Кіровоградтепло» оптимістично входить у судовий процес

31 23

Гра на випередження: назвати винних і сказати, що «ми в білому».

Ми не перекривали газ у Кропивницькому. Не з нашої вини будинки, школи, дитячі садки міста залишалися без тепла – двічі за опалювальний сезон 17/18. Це вони, тепловики, пішли на злочин проти містян. І якщо тепловики не сплатять «Кіровоградгазу» мільйонні борги, проблемна осінь/зима обласному центру гарантована. 

Виявляється, газовики – пухнасті та готові до співпраці з тепловиками і міською владою. Але – «Кіровоградгазу» винні дуже великі гроші і в нього зв’язані руки. Борги роблять неможливим майбутнє безперебійне постачання газу. Закон ринку: немає грошей – немає товару. Якщо тепловики не закриють борги, «Кіровоградгаз» вмиє руки й нічого не гарантує. Тобто, теплих батарей не буде.

Такі висновки робить рядовий кропивичанин, прочитавши на сайті підприємства статтю «Ризики майбутнього опалювального сезону, або Чи будемо з теплом?»

Процитуємо золоту фразу: «Опалювальний сезон довелося проходити новому керівнику «Кіровоградгазу» Олександру Гладкому, і весь негатив, пов`язаний з відключенням тепловиків, повною мірою ліг на нього». Хочеться пожаліти керівника – дісталися не ідеальні умови перебування на посаді. Проте ж погодився знову, знаючи, що «на троні» не буде тихо й гладко. 

Нагадаємо читачам: 31 травня на «Кіровоградгазі» відбулися збори акціонерів, на які не пустили громадських активістів. Люди хотіли передати керівництву лист про недовіру голові ВАТ. Проте їм вказали на двері. На тих зборах «більшістю голосів акціонерів» головою правління ВАТ «Кіровоградгаз» переобрано Олександра Гладкого. Отже, акціонерів керівник влаштовує (чи те «одобрямс» добровільне, складно сказати). 

Якщо монополіст діє зухвало, значить, шефа надійно прикривають. Інакше як пояснити дії пана Гладкого, які ставили місто та його мешканців на коліна, у позу прохача? Так буде й далі – ясно з «попереджувальної» публікації. 

«На сьогоднішній день, – цитуємо статтю, – «Теплоенергетик» має сплатити послугу балансування в сумі 14 мільйонів гривень, «Кіровоградтепло» – майже 200 мільйонів!». Газовики ставлять резонне запитання: чи є у цих підприємств кошти на оперативне погашення боргу? Хай і не всієї суми, адже остаточне слово скаже суд. Міські тепловики беруть газ за пільговою ціною, та й ту (безсовісні! – думає користувач) не платять.

Погасити заборгованість слід до початку опалювального сезону. І все буде ок. Так трактує ситуацію «Кіровоградгаз», показуючи, «хто є хто і хто кому ворог». Фактично – кожному мешканцю міста. 

Чи справді все так однозначно у конфлікті «газ+теплопостачання» і найближчих перспективах? Чи входило б ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ «УНГА» у судовий процес із газовиками (дуже недешеве «задоволення»), наперед знаючи, що помиляється і програє? 

29258058 2028027197269264 3223688451060662272 n

                             Слово керівництву та юридичній службі ДП «Кіровоградтепло». 

• Двічі за опалювальний сезон 2017/2018 року споживачі послуг централізованого опалення та об’єкти соціальної інфраструктури залишалися без теплопостачання  через безпрецедентні та незаконні дії ВАТ «Кіровоградгаз» щодо припинення розподілу природного газу на котельні ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА». ВАТ «Кіровоградгаз», який виконує виключно функцію розподілу природного газу, взятого у ПАТ «НАК «Нафтогаз України», цими діями порушив ряд нормативно-правових актів, а саме:

- п. 1 розпорядження Кабміну України № 720-р від 4 жовтня 2017 року «Деякі питання опалювального сезону 2017/18 року»;

- методику визначення технологічного мінімуму споживання природного газу для об'єктів у сфері теплопостачання, затверджену Постановою Кабміну України від 13 листопада 2013 року № 886;

- численні рішення міської м. Кропивницького та обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Кіровоградської ОДА.

• Виробництво теплової енергії та надання послуг централізованого опалення відбувається за рахунок спожитих носіїв, у тому числі і природного газу. Для забезпечення ДП «Кіровоградтепло» природним газом на опалювальний сезон 2017/2018 року, підприємство вдалося до таких заходів:

- укладено господарські договори із ПАТ «НАК «Нафтогаз України» на постачання природного газу, при цьому визначені договірні обсяги споживання природного газу помісячно на весь опалювальний сезон;

- укладено договір із ПАТ «Укртрансгаз» на транспортування природного газу 

- укладено договір із ВАТ «Кіровоградгаз» на розподіл природного газу, виділеного ПАТ «НАК «Нафтогаз України» та доставленого ПАТ «Укртрансгаз».

У цих правовідносинах ДП «Кіровоградтепло» є покупцем, ПАТ «НАК «Нафтогаз України» – продавцем, ПАТ «Укртрансгаз» – перевізником або транспортуючою організацією. ВАТ «Кіровоградгаз» віддає  чужий товар (природний газ), доставлений ПАТ «Укртрансгаз», покупцю ДП «Кіровоградтепло». ВАТ «Кіровоградгаз» – фактично оператор, який лише віддає товар у руки покупцю і отримує за цю послугу гроші.

Якщо продавець відпустив товар без заперечень, транспортуюча організація його доставила, то яке право має «Кіровоградгаз» не віддавати цей товар покупцю? 

• Отримання номінації на постачання природного газу визначено нормами чинного законодавства, а також названими господарськими договорами. Однак законодавством роз’яснена і процедура постачання природного газу у випадку відсутності номінацій, тобто небалансу природного газу. Так, у випадку відсутності номінацій, ВАТ «Кіровоградгаз» зобов’язаний вжити заходів для врегулювання небалансу природного газу. Якщо заходи вжиті, проте небаланс природного газу ВАТ «Кіровоградгаз» не врегульовано, тоді можна порушувати питання про подальшу компенсацію неврегульованого небалансу. Це питання повинно вирішуватися виключно між постачальником природного газу ПАТ «НАК «Нафтогаз України» та ДП «Кіровоградтепло».

• Відповідно до п. 1 розпорядження Кабміну України № 720-р від 4 жовтня 2017 року «Деякі питання опалювального сезону 2017/18 року» ПАТ «НАК «Нафтогаз України», ПАТ «Укртрансгаз» та ВАТ «Кіровоградгаз» зобов’язані забезпечити протягом опалювального сезону 2017/2018 року безперебійне постачання природного газу виробникам теплової енергії в рамках виробництва теплової енергії для бюджетних установ, релігійних та інших організацій, надання послуг з опалення населенню.

«Нафтогаз України» та «Укртрансгаз» свої зобов’язання виконали. Однак «Кіровоградгаз» порушив вимоги розпорядження КМУ та на власний розсуд припинив розподіл природного газу на опалювальні котельні теплопостачального підприємства. Наслідок - надзвичайна ситуація в межах міста.

• Крапку у питанні несанкціонованого відбору природного газу у жовтні-грудні 2017 року поставить виключно рішення суду. НКРЕКП дослідило правовідносини у цей період між усіма суб’єктами газопостачання та дійшло до висновку: ПАТ «Укртрансгаз» та ВАТ «Кіровоградгаз» порушили процедуру врегулювання небалансу природного газу. Це свідчить про безпідставність розрахунків ВАТ «Кіровоградгаз», виставлених до сплати ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА».

• Рішенням господарського суду Кіровоградської області від 8 травня 2018 року по справі № 912/2837/17 встановлено: Гладкого О. М. призначили на посаду голови правління ВАТ «Кіровоградгаз» у червні 2016 року  всупереч вимогам чинного законодавства, тобто незаконно. Тому його пропозиція про спільний пошук виходу з будь-якої ситуації виключно в існуючих правових рамках – дуже суперечлива. Такі заяви задовго до старту опалення пахнуть заграванням зі споживачами та називанням «винних». 

ДП «Кіровоградтепло» працює виключно в рамках закону та багато робить для порятунку розбалансованої теплової системи обласного центру. Зробити цю систему ефективною та економною – спільне завдання підприємства та міської влади.