26квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ІНТЕРВ'Ю Кропивничани побували в «книжковому раю» (ФОТО)

ІНТЕРВ'Ю

Кропивничани побували в «книжковому раю» (ФОТО)

10CB2F6E C891 4E3E 9627 5F2556EC0AE7

Завершилася найбільша літературна подія у Східній Європі – черговий книжковий форум у Львові. 

Щойно звідти повернулася делегація Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського. Одним з її членів була керівник відділу мистецтв Світлана Ушакова.

3323A419 25D5 4E8F 96EC D8D55782C603

– Насамперед зауважу, –  сказала пані Світлана, –  що це був особливий, ювілейний – 25-й форум під гаслом «Ринок Свободи». Тривалий час його організатором і натхненником була Олександра Коваль. (Зараз її запросили до Києва очолити Український інститут книги). Започатковуючи у вересні 1994 року цей фестиваль, вона мала на меті втілити в життя ідею про створення простору, де могли б зустрічатися й обмінюватися певним досвідом люди, зацікавлені літературою. За час, що минув, організовано не лише потужний книжковий ярмарок, де книги кількох сотень видавництв продаються за ціною виробника. Але й проводяться цікаві літературні читання та дискусії, автограф-сесії від відомих письменників України та світу. Щовересня Львів без перебільшення перетворюється на справжній «книжковий рай».

– Чим цьогорічний захід запам’ятався власне бібліотекарям?

– Тим, що в рамках форуму видавців Українська бібліотечна асоціація провела ще й свій форум. Його пленарне засідання пройшло в Науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка. До речі, від Кіровоградщини, крім нашої делегації, яку очолювала директор ОНБ імені Дмитра Чижевського Олена Гаращенко, були також представники обласної дитячої бібліотеки імені Тараса Шевченка та Олександрійської районної бібліотеки. 

–  Зустрічі з якими авторами книг запам’яталися? Можливо вразили ще якісь події?

– Насамперед, автограф-сесія з відомим перекладачем з античних мов Андрієм Содоморою. На форумі він став одним з переможців за переклад книги «Сенека. Моральні листи до Луцілія», що побачила світ у видавництві «Апріорі». Вразила мудрість, простота й несуєтність цього патріарха гуманітарних наук. Запам’яталися також зустрічі з відомим львівським письменником Юрієм Винничуком та професором Гарвардського університету і цьогорічним шевченківським лауреатом істориком Сергієм Плохієм.

Вразило й інше. Якщо, наприклад, на Книжковому арсеналі в Києві всі події відбуваються в одному, хай і великому приміщенні, то щоб побачити обсяги тутешнього книжкового форуму необхідно було добряче помандрувати центром Львова, постійно стикаючись з усіма його туристичними принадами. Зокрема, мені пощастило побувати в костелі бернардинок або кларисок, де нарешті побачила музей сакральної барокової скульптури "Творчість Йогана Георга Пінзеля". До речі, про те, як «мертві» музеї перетворити на живі, як зробити так, щоб їх скарби належали не обмеженій кількості людей, а широкому загалу, йшлося на форумі під час презентації книги «Гра в музей». Тож за кілька днів у книжковій столиці України, на яку 19-23 вересня перетворився Львів, довелося зіткнутися з такою великою кількістю видавництв, нових ідей, знайомств з цікавими людьми, що відразу про все й не розповіси. Тож позитивний заряд отримано на цілий наступний рік. До нового фестивалю книги у Львові.

65EEDDB9 8AA1 42FD B69F 6141122FE9C5

Федір Шепель