02травня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Колекція металічних значків, пов’язаних з історією міста Кропивницький (ФОТО)

КУЛЬТУРА

Колекція металічних значків, пов’язаних з історією міста Кропивницький (ФОТО)

2020 09 18 09 27 55 208

Кропивницький краєзнавець Юрій Тютюшкін продовжує дивувати багатогранністю своїх колекцій.

IMG 20200917 105136Ось і напередодні Дня міста запропонував переглянути зібрані ним металеві значки, котрі так чи інакше пов’язані з історією рідного міста. Або зображеннями на них, або ж місцем виготовлення.

"Значки є предметом вивчення особливої історичної науки – фалеристики. Так само називається й відповідний вид колекціонування. Хоч і не вважаю себе фалеристом, але протягом життя якось сама-собою зібралася певна колекція значків, чимало з яких пов’язані з нашим містом. Відразу зауважу, – можливо для когось це стане відкриттям, – що більшість із них виготовлені на Авіаремонтному заводі – легендарному АРЗ –  якому я віддав частину свого життя. Цікаво, що  там виготовлялися пам’ятні значки не тільки з нагоди якихось подій або круглих дат, і не лише для міста й області, але й багатьох військових частин та різних цивільних організацій колишнього Союзу. Втім, напередодні Дня народження саме нашого міста погляньте на ось ці, де є герби обласного центру, зображення відомих людей, зокрема, Марка Кропивницького, або нагадування про якусь чергову річницю. Наприклад, значки «235 років Кіровограда»; «100 років Реммехзаводу»; «100 років водопроводу», «50 років пожежній охороні»... А ось значки «Турпоїзд Кіровоград» і «Турист Кіровоградщини». І вже зовсім несподіваний – «Кімерійці і скіфи. Кіровоград 1987». І як же без значка нашого Клубу колекціонерів!" – поділився знаннями лауреат обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова колекціонер Юрій Тютюшкін.

Звісно, ця колекція значків не обмежується переліченими, що видно навіть на фото. Вона є своєрідним історичним джерелом про минуле міста на Інгулі.

Федір Шепель,

фото автора