29березня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Виставку про відродження та впровадження в сучасне життя стародавнього мистецтва кераміки презентували у Кропивницькому (ФОТО)

КУЛЬТУРА

Виставку про відродження та впровадження в сучасне життя стародавнього мистецтва кераміки презентували у Кропивницькому (ФОТО)

23002

«Гончарному роду нема переводу». Так називається віртуальна виставка кераміки родини Фірсових.

Експозицію художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна презентує в рамках мистецького проекту серії художніх виставок «Лауреати обласної премії в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка» на вебсайті в розділі «Вибрані виставки». 

23001

Родина художників-кераміків подружжя Микола та Неля Фірсови і  їхні сини Олександр та Сергій – унікальне явище в мистецькому житті міста Кропивницького. Випускники Одеського державного художнього училища ім. М.Б.Грекова, відділення художньої кераміки. Своєю творчістю вони відстоюють ідеї відродження та впровадження в сучасне життя стародавнього мистецтва кераміки. У свій час успішно працювали художньо-виробничих майстернях Художнього фонду України. А на початку 1990-х років  заснували індивідуальну керамічну майстерню. Тоді ж про династію митців Фірсових та їх гончарну майстерню був відзнятий документальний фільм, який демонструвався на всеукраїнських телеканалах.

Творчі здобутки кожного з талановитих митців – членів Національної Спілки художників України  відзначені обласною премією в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка в номінації «декоративно-прикладне мистецтво», а мистецькі досягнення Нелі Фірсової – присвоєнням почесного звання «Заслужений художник України».

Їхні доробки прикрашають інтер’єри готельних комплексів «Європа», «Турист», ресторану «Максим», фасадну частину магазину «Візит» на вул. В’ячеслава Чорновола в нашому місті. Твори зберігаються в музеях міста Кропивницького, в приватних колекціях України та за кордоном.

23006

Митці є учасниками всеукраїнських художніх виставок. Неодноразово влаштовували вернісажі своїх доробків в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна та в обласному художньому музеї, який нині має назву Музей мистецтв.

Експозицію нинішньої виставки складають твори з музейної колекції «Сучасне українське образотворче мистецтво» та авторських зібрань. Кожна з робіт є унікальною,  неповторною і яскраво відображає особливості творчої манери талановитих художників. 

Ось як характеризує їх творчість в підготовленому музеєм тематичному буклеті виставки провідний науковий співробітник заслужений художник України Андрій Надєждін:

23009«Хоча митці працюють в одній майстерні, кожному притаманний особливий художній почерк. Микола Іванович віддає перевагу класичним формам та сюжетам міського життя, а Неля Федорівна – композиціям за темами українського фольклору, багато з яких почерпнуті з власного дитинства, та вишуканих модерних ремінісценцій. Творам Сергія притаманні знаковість та заглиблення у вселенську філософію, а Олександра приваблюють нові технологічні пошуки та експерименти з різними матеріалами».

Оригінальним доповненням виставки є унікальні фото митців у гончарній майстерні, де вони творчо працюють і реалізують свої художні задуми. 

Тож, завітайте на віртуальну виставку і отримайте естетичну насолоду від споглядання дивовижного керамічного мистецтва 

https://www.osmerkinmuseum.kr.ua/ex/avt168_u.html

Віта Чернова,

директорка художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна