19квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА КУЛЬТУРА У кропивницькому літературно-меморіальному музеї обговорили сучасні практики

КУЛЬТУРА

У кропивницькому літературно-меморіальному музеї обговорили сучасні практики

IMG 78274c2b126666c430e1bb38e186b7bf V

Невдовзі, 18 травня, відзначатимемо Міжнародний день музеїв, тема якого Міжнародною радою музеїв ICOM у 2021 році визначена як «Майбутнє музеїв: відновлення і переосмислення».

7 травня членкиня Національної Спілки краєзнавців України Лариса Гайда та науковці літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого провели в режимі онлайн на платформі Zoom методичні діалоги на тему «Меморіальні музеї: переосмислення сучасних практик». Учасники дискусії висловили точки зору на питання, важливе у сьогоденні меморіальних музеїв: «Меморія плюс профіль – синтез можливостей чи гальмо?»

Лариса Гайда навела приклади позитивних практик як напрямків розвитку меморіальних музеїв. Директор музею Лариса Хосяінова висловила думку, що для міського музею І.К. Карпенка-Карого поєднання меморіальності з літературним профілем є цілком природним, таким, що надає додаткові можливості його розвитку.

Л. Гайда нагадала про досвід роботи Харківського та Одеського літературних музеїв, меморіальних музеїв письменників і театральних діячів у Києві, розповіла, якої допомоги потребуватимуть майбутні музеї Д. Чижевського в Олександрії та Г. Гусейнова в Помічній. Запропонувала кілька ідей для подальшої діяльності музею видатного українського драматурга. У свою чергу Л. Хосяінова розповіла про особливості роботи закладу в умовах пандемії, зокрема про посилення його присутності у віртуальному просторі, а також про фінансові та кадрові реалії невеликих за площею меморіальних музеїв.

Л. Гайда торкнулася теми щорічних літературно-краєзнавчих Куценківських читань, одним з організаторів яких виступає музей І.К. Карпенка-Карого, і надала пропозиції щодо їх удосконалення.