19квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Озброєні словом: у саду музею Карпенка-Карого представили перфоманс (ФОТО)

КУЛЬТУРА

Озброєні словом: у саду музею Карпенка-Карого представили перфоманс (ФОТО)

4 опаорт

15 липня у рамках презентації книги «Поезія без укриття» у садку міського літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого було представлено перфоманс «Озброєні словом».

1ш7каонр

Збірка побачила світ на початку червня у видавництві «Dіscursus» і є першим в Україні виданням, що стало колективною поетичною хронікою першого місяця повномасштабної війни. До книги увійшло понад 200 творів 70 сучасних українських поетів. Серед авторів – чимало наших земляків.

Надія Гармазій – голова Кіровоградської обласної організації Національної Спілки письменників України та Василь Левицький – поет і тележурналіст, створили сценарій дійства.

«За сюжетом, – пояснила пані Надія, – Воля, Надія, Віра, Любов, Правда намагаються захистити наш світ від Тривоги, якою позначена Не-весна, бо ж події перфомансу розгортаються в часопросторі воєнної весни 2022 року. У процесі діалогів постають страшні картини березня 2022 року. Але Віра, Надія, Любов, Правда, Життя і прагнення Волі захищають наше Слово, сповнюють його силою. Тому слово стає щитом від Тривоги і у фінальній сцені виходить з укриття, стаючи Поезією».

2ц4364цну567

Виконавцями ролей стали автори віршів, що увійшли до антології «Поезія без укриття». Серед них – Роман Любарський, Надія Гармазій, Василь Левицький, Ольга Могильда, Павло Чорний, Сергій Гейко, Оксана Буянова, Денис Бірзул.

У тексті постановки використані вірші більшості сучасних українських поетів, які можна прочитати в «Поезії без укриття».

Декламування юних читців Маргарити Частакової та Макара Юхименка продовжило зустріч.

Поетеса і літературна критикиня Антоніна Царук представила свої вірші з антології. Уривки із саркастичного серіалу казок «Про царя Путяту і Zалізну Vату» озвучили автор Павло Чорний та його друг Роман Любарський. Денис Бірзул виконав не тільки поетичні, а й свої пісенні твори про війну.

І навіть дощ, що інколи кропив над садом, не став присутнім на заваді.

3еогуе

 

Фото музею та Федора Шепеля