18квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ПОЛІТИКА Сумнівна соціологія: на Кіровоградщині у двох територіальних громадах провели опитування

ПОЛІТИКА

Сумнівна соціологія: на Кіровоградщині у двох територіальних громадах провели опитування

3425 27

Всеукраїнський соціологічний центр «УкрСоціум» оприлюднює рейтинги та соцопитування щодо майбутніх виборів в двох громадах Кіровоградщинги. Інформацію оприлюднили щодо Великосеверинівської та Первозванівської громади.

Натомість соціологію на виборах в обласному центрі оприлюднили три установи.

Сторінку соціологічного центру «УкрСоціум» створили 14 жовтня 2020 року. Перший допис стосувався проведення опитування: «Ласкаво просимо до офіційної сторінки Всеукраїнського Соціологічного Центру «УКРСОЦІУМ»! Тут будуть публікуватися результати досліджень центру. При використанні їх у Ваших джерелах інформації посилання на «УКРСОЦІУМ» обов'язкове. З питань організації опитувань звертайтеся в особисті повідомлення».

На сторінці центру в соцмережах оприлюднили соціологічне опитування щодо рейтингів кандидатів на посаду сільського голови Великосеверинівської громади. У повідомленні зазначено, що 54,34% отримає Дмитро Пузаков (самовисування); 22, 54% – Світлана Сенченко («Слуга народу»), 20,23% – Сергій Левченко (самовисування), 2, 89% – Олександр Семененко (самовисування). За даними центру, 18, 40 % респондентів не визначилося, 16, 21 % – не підуть на вибори. У цьому ж дописі наголошено, що 253 опитано респондентів, що становить 5 % від кількості виборців. У дописі не оприлюднили території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки, замовників опитування.

Наступний допис уже стосувався рейтингів політичної партій у двох громадах – Великосеверинівської та Первозванівської.

«Протягом вересня-жовтня 2020 року центром було проведено два дослідження рейтингів політичних партій на місцеві вибори. Отже, 3 вересня 2020 року на території Первозванівської ОТГ були отримані такі результати партійних уподобань респондентів: 40,36% – Партія «Слуга Народу»; 18,67% – Партія «Опозиційна платформа – За життя»; 10,84% – Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»; 10,24% – Партія «Європейська Солідарність»; 9,04% – Аграрна партія України; 3,01% – Радикальна партія Олега Ляшка; 2,41% – Партія «Сила і честь»; 1,81% – Партія «Голос»; 1,81% – Партія «За майбутнє»; 1,20% – Партія «Наш край»; 0,60% – інша партія; 28,76% – не визначився; 35,46% – не піду на вибори. Опитано 361 особу, що становить 5% від кількості виборців», – йдеться в повідомленні.

Подібні статистичні дані оприлюднили щодо Великосеверинівської громади. Наприкінці зазначено, «наголошуємо, що у кожному з опитувань було сформовано квотну вибірку із трьох параметрів – стать респондента, вікова група та освіта». Однак ця інформація зазначена без жодних уточнень.

Згодом опублікували два дописи, які стосуються кваліфікованості працівників центру і їхню роботу: «Публікуємо для тих, хто, як-то кажуть, у «танку». Рейтинги партій і кандидатів зазвичай обчислюються у відношенні до тих респондентів, що підуть голосувати і визначилися із вибором. Відсотки тих, що вагаються, і тих, що не збираються йти на вибори, обчислюються інакше. А відтак, сума усіх цих показників перевищуватиме 100%. Тому деяким «соціологам Шредінгера» рекомендуємо почитати «матчастину», перш ніж засмічувати інтернет-простір».

В єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців немає інформації про соціологічний центр «УкрСоціум».

На сайті з доменом «УкрСоціум» публікують новини про суспільство і соціальну політику. Інформації про соцопитування на Кіровоградщині немає.

У Кропивницькому соціологічні дослідження презентували ціла низка установ. Серед яких Центрально-українська соціологічна лабораторія, соціологічна група «Рейтинг», Центр регіональних досліджень. У більшості випадків зазначена територія, яку охоплювало опитування, розмір та спосіб формування соціологічної вибірки опитаних, метод опитування, можлива статистична похибка. Натомість нечасто згадують про замовників опитування. А також представили журналістське опитування видань «Без купюр» та «Персона».

«Перед приближенням дня голосуванням з’являються соціологічні опитування щодо результатів майбутніх виборів. Не стали виключенням і цьогорічні вибори на Кіровоградщині. Але викликає подив соціологічне опитування соціологічного центру «УкрСоціум», адже вони не подають інформації про вибірку, метод опитування, точне формулювання питання та інше. До того ж, сторінку центру створили напередодні виборів, а опитування проводили лише на території двох громад Кіровоградщини», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області Зоя Лебідь.

Згідно з частиною 1 статті 50 Виборчого Кодексу України підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати такого опитування, пов'язаного з виборами, з обов'язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки, замовників опитування.

Читайте також:  Хто керуватиме Кропивницьким у найближчі роки, – рейтинги від соціологів

Вибори-2020: на Кіровоградщині домовилися конкурувати чесно

Міський голова Кропивницького – у п’ятірці найвідповідальніших очільників міст України