26квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА Ще.. ІСТОРІЯ У кропивницькій книгозбірні організували етнологічні читання (ФОТО)

ІСТОРІЯ

У кропивницькій книгозбірні організували етнологічні читання (ФОТО)

347112701 763903921805567 5100300220952232525 n

Етнологічні читання книги Миколи Сумцова «Культурні переживання» провели в обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Д.Чижевського.

Знайомство присвятили Всесвітньому дню бджіл, який щорічно відзначається 20 травня.

Говорили про традиційне бортництво, перекази та повір’я про бджіл, роль цих унікальних створінь в українській обрядовій культурі та особливе місце бджільництва в житті українців.

Етнологиня, старша наукова співробітниця обласного краєзнавчого музею Світлана Проскурова та заступник директора закладу Павло Рибалко поділилися з присутніми цікавими фактами розвитку бджільництва нашого краю та України.

Павло Рибалко розповів про дослідження «Програма до збирання матеріалів «Пасічництво», яке було передано до фондів обласного краєзнавчого музею місцевим краєзнавцем Юрієм Тютюшкіним. ЇЇ автором є Лідія Шульгіна, яка належить до науковців з розстріляного Відродження 1900-х років. У програмі було зібрано народознавчий матеріал з історичними фактами та етнографічними замальовками, визначене давне значення меду та воску як платіжного засобу і символу багатства, як магічних і лікарських речовин, а бджолу, за народним повір’ям, названо – «божою мухою».