29березня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА Ще.. КОЛОНКИ У Кропивницькому зберігають унікальні історичні записи письменника-земляка про Нюрнберзький процес (ФОТО)

З ПЕРШИХ УСТ | НОВИНИ КІРОВОГРАДЩИНИ

У Кропивницькому зберігають унікальні історичні записи письменника-земляка про Нюрнберзький процес (ФОТО)

6449197У Кіровоградському обласному Краєзнавчому музеї зберігаються власноручні поденні нотатки нашого земляка, видатного письменника Юрія Яновського (1902-1954), пов’язані з його перебуванням у якості військового кореспондента на легендарному Міжнародному судовому Нюрнберзькому процесі над колишніми керівниками гітлерівської Німеччини.

Власне, йдеться про «записну книжку №1», що охоплює  період з 21 листопада 1945 до 24 лютого 1946 року.

Насичений малознаними фактами післявоєнних подій, особистого життя, творчості й мистецьких уподобань щоденник Юрія Яновського досі ще не був оприлюднений та введений у науковий оборот. Хоча, звісно, використовувався в ході написання ряду творів, зокрема, таких, як цикл нарисів «Листи з Нюрнбергу».

2020 05 06 16 00 25 245Взяти до рук і вивчати зміст невеличкого кишенькового блокнотика, обсягом в сто двадцять сторінок, помереженого бісерним почерком Юрія Яновського, пощастило завдяки співробітникам Краєзнавчого музею Павлові Рибалку та Зої Грицайовій. Читаючи написане українською, - з вкрапленнями російської, англійської, німецької та французьких мов, – неважко зрозуміти, що йдеться про цінне літературознавче та історичне джерело з історії Другої світової війни (1939-1945) та її наслідків.

Принагідно додам, що незадовго до відходу у вічність, вивчення згаданих нотаток планував здійснити незабутній літературознавець та багаторічний біограф автора «Майстра корабля» та «Чотирьох шабель» Володимир Панченко. На превеликий жаль, не встиг…

Цей документ епохи не має якогось заголовку. Тому називатимемо його і щоденником, і нотатками.

При майбутній підготовці до друку, – сподіваємося на таку до 120-річчя від дня народження класика української літератури, – планую потрудитися над значною кількістю коментарів, іменним та географічним показниками. Чимало згадуваних Юрієм Яновським людей наразі маловідомі. Навіть, коли йдеться про «класиків» радянської літератури, кіно, художників. Вже не говорячи про представників світової історії й культури. Населені пункти Німеччини, де тоді побував Юрій Яновський, які згадує в записнику...

Ось лише невелика частина уривків з щоденника Нюрнбергського процесу, поданих курсивом, зі збереженням окремих особливостей написання.

 Defendants in the dock at the Nuremberg Trials

«Берлін. 21.ХІ.1945. Вилетіли з Москви «Дугласом» о 9.55, прилетіли о 5.10 дня... Сидимо на аеродромі «Адлерсхоф», чекаємо машини, щоб поїхати до штабу нашої зони. Звідси кілометрів 400 до Нюрнберга, де вчора розпочався процес Герінга і Ко в міжнародному Військовому трибуналі.

З Києва виїхав 13-го вночі, приїхав до Москви о 6.30 ранку 15-го. Ці дні бігали по різних справах …Вчора увечері був у ред. «Правди» у т.Поспелова, говорив, одержав кор. картку…

Цвіккау. 24.ХІ.1945. Вчора виїхали з Берліна сьома машинами. Я з Кіпеловським на «Опелі»… Через Еіланбург (з замком праворуч), Лейпціг (обідали) – прекрасне місто, вокзал, театр. Через Альтенбург – замок, праворуч – ціле красиве місто… Ночували в готелі «Вагнер». № 8 удвох з Л.Леоновим (Леонід Леонов,1899-1994, письменник - авт.).

Зараз 8 г. ранку, рушаємо на Нюрнберг.

…Починаються Баварські гори.

…Дороги. Згадую методично зірвану дорогу на Чернігів.

Села. Згадую, як палали хати глиняні на Україні…

Бачу одягнутих німців і німкень – згадую наших селянок-колгоспниць у спідницях з маскувальних  халатів, кофти з марлі фарбованої…

Приїхали до Нюрнбергу 24/ХІ вдень. 25 була неділя.

 Вперше на засіданні трибуналу 26.ХІ.1945 р. На процесі…

Герінг – бабська морда.

Гесс – чорні брови, блідий, худий, згорблений.

Ріббентроп – прикажчик в крамниці.

Кейтель – старий вовк.

Розенберг – боком сидить, на вигляд молодий, похожий на мол. вчителя.

Франк – міжнар. шпигун, чорні окуляри.

Фрік – морда городового поліцая.

Штрассер - редактор, плюгавий з гемороями.

Функ - зубн.лікар, не дуже модний, старомодний.

Шахт - схожий на Гінденбурга, з вусами.

2 лава.

Адм. Деніц - чорні окуляри.

Редер - схожий на шулера.

Ширах – садист, худий.

Заукель – лисий тхір.

Іодль – лисий у військ формі.

Папен – сивий, стирчать вуха, пітекантроп.

Зейсс-Інкварт – (канцлер Австрії) в товст. окулярах.

Шпеєр – (озброєння міністр) чорнявий кіно-актор.

Нейрат – білий, вуса, хижак старий.

Фройче – газетяр, високий лоб…

27/ХІ.45. Нюрнберг. Зала засідань Міжнародного Військового Трибуналу.

Найлегше написати, що підсудні кретини, деграданти, дурні, але тоді яка честь переможцям?..

Зрозуміло, що, насамперед, щоденник Юрія Яновського може бути цікавий історикам Другої світової війни.

29.ХІ. На процесі. …Олдерман (обвинувач від США) - продовжує детально доповідати про захоплення влади в Австрії (аншлюс). …підсудні - кожен з них керував міліонами людей, зараз це - актори без п'єси. Імпровізація.

…Вперше в історії відбувається суд, який судить державу, а це раніше не практикувалося. І дійсно, людина, поки нападала на іншу людину, підлягала суду, а держава цього не боялася… Проходимо тут історичний факультет університету, філософський, богословський, дипломатичний……мови треба розуміти, щоб орієнтуватися. Французи менше грають ролі, але фр. мова  теж потрібна. Висловлювання про вивчення мов це дуже важливо зараз… 2020 05 06 16 02 59 193

Зранку, в п'ятницю 30 листопада 1945 року, Юрій Яновський почав записувати свідчення щодо діяльності начальника служби військової розвідки й контррозвідки адмірала Вільгельма Франца Канаріса (1887-1945). Тоді його заступник Ервін Лаузен стверджував, що Канаріс далеко не завжди погоджувався з Гітлером. Наприклад, був проти бомбардування Варшави. «Це вирішили Гітлер і Герінг. Канаріс протестував проти розстрілів польської інтелігенції, дворян, духовенства». Казав, що «будемо колись відповідати  за це перед світом». Втім, накази виконував. 1 грудня 1945. Нюрнберг. На процесі дав свідчення той же генерал-майор Лаузен. Дуже колоритна фігура – очевидно з Канарісом був подвійним агентом... …голий череп, худий, дуже високий, довгі руки, пальці довгі...

Далі - про роль німців за кордоном напередодні війни. …Хорові гуртки, фестивалі, спортивні товариства, ярмарки, - були маскою праці німців в Чехії. …Дуже планомірна підготовка до того, щоб проковтнути Чехію.  Як удав – спочатку геть обслинює жертву. ….По Мюнхенській згоді 30 вересня 1938 р. Судети мали мирним шляхом бути окуповані перейти до райху.

Аналогічні записи й про те, як британський обвинувач говорив про Польщу, про напад на неї 1 вересня 1939 року. Про остаточне завершення плану нападу на СРСР «Барбаросса». …Приказ Гитлера №21=«План Барбаросса» 18.ХІІ.1940 г.

На процесі. Обвинувачення проти Шахта. Підтримка Гітлера. Сварка Шахта з Герінгом: «Він профан в економіці, а я хоч трохи розуміюсь на ній». І, взагалі, поміж нацистами було багато сварок, ворогів. Перед цим свідок Бах-Зелевський розповідав, що він вижив Коха з Кенігсберга, - як дурного, жорстокого і невмілого адміністратора.

Обвинувачення особисто Дьоніца,.. організатора підводної війни, гросс-адмірала, з 1943 р.,  командувача  герман. флоту. Розстріл рятувальних шлюпок з людьми, щоб у америк. не хватало людей (моряків досвідчених) для нових суден. «Будьте жорстокі». (Герінг і Гесс сидять і регочуть, коли англієць згадує записи в щоденнику Дьоніца про безжальне винищення моряків зторпедованих кораблів).

Цікаво, що ще 13 грудня Юрій Яновський записав про таке спостереження: «Присутні сидять і тримаються так, ніби знають, що першої-ліпшої години можуть встати і піти, звільнені своїми…». А ось згодом, коли вже мова зайшла про концтабори,  душогубки, настрої помітно зміняться. Нюрнберг. 2.І.46, середа. На процесі. Представник амер. обвинувачення про СС – виробництво душогубок. Здолбуново і Рівне – робились ці машини. Доповідь інженера фірми, яка це виготовляла… оперативна група «Д» при 11 армії. Вона діяла на Півдні України – Чернівці – Мог. Под. – Ямполь – Одеса – Миколаїв - Херсон - Мелітополь – Маріуполь – Таганрог – Ростов і Крим. …21.УІ.41р почала дії – складалася з оперативних команд. Інструкції – …євреї і комун. чиновники, комісари мусіли бути ліквідовані, себто убиті. …Перед стратою –зняти верхню одежу. Цінності (золото, срібло) – в міністерство фінансів. Годинники – по вимозі армії – йшли туди. Чоловіки, жінки, діти страчувались однаково до 42 р. Потім Гіммлер наказав жінок і дітей – через душогубки. …Як виглядали душогубки? Газ проводився в кузов (вихлопний) і через 10 хв. всі були мертві. Везли до місця страти, і ця перевозка й була стратою. В одній машині 10-15 чол. разом. …Конструктор машини Бекер – сам керував групою

20.ХІІ.Четвер. Останній день процесу до різдвяних канікул. Продовження  обвинувачення. …директива СС, щоб в концтаборах працювали всі – хворі, щоб працювали лежачи, – аж до смерті. …Заробіток для СС – 3-5% від праці ув’язнених, які працювали для держави. …Давали СС ув’язнених для експериментів по висотному польоту – і ген. Мільх – дякував від імені повітряних сил за ув’язнених… Камера низького тискання була в Дахау, потім її забрали – Мільх пише Гіммлеру про експерименти доктора Рашера, який використовував ув’язнених. Допитаний Рашер ставив експериментувати 15/УІІІ 42 р. в Дахау по заморожуванню.…про досліди з отруєними кулями… Опис детальний, як умирали отруєні люди. Як їх кидало по підлозі, смерть сталася через 121, 123 і 129 хвилин після пострілів. …Геббельс і Гітлер обіцяли на 28/ІУ-45р Фау-5, яка долетить до Лондона, Москви.. А 30/ІV о 2.30 ночі Гітлер застрелився в рот… Свідок: др. Блаха.. Гол. лікар госпіталя в Іглау до 39 р. З квітня 1941-45 р. був у Дахау. 12 тис. розтинів трупів. 50 операцій на здорових людях – студенти і мол. лікарі СС. Досліди з малярією. 7 тис трупів розтинав сам – всіх, хто загинув. 13 здорових людей умерли після різних мед. дослідів. …Професор Лауер. Шкіру зрізали з спини для сідел, сумок жіночих, рукавичок. Подобалась особливо татуйована шкіра. …розстрілювали в голову, щоб не зіпсувати шкіри. З ув’язнених виварювали кістяки. Рашеру допомогало багато лікарів, професор Лауер. В крематорій проштовхували ще живих людей, вони кричали. …табір одвідували держ. діячі, школи, поліцейські, військові, лікарі. Італійські офіцери, японські теж. Гіммлер, Борман, Вагнер, Гізлер Фрік, Розенберг, Функ, Заукель, Кальтенбрунер – теж були.

…у підсудних страшенно стомлені очі, починає з’являтися жах. Німецька душа очевидно звернена… до бога, до містики. …до доброго німецького бога дитинства…

Читав переклад на рос. мову двох заповідей Гітлера «Мій особистий заповіт» (1 стор), датований Берлін 29 квітня 1945 р. 4.00 та «Мій політичний заповіт» (на 3 ¼ стор) з тою ж датою. Перший підписано Гітлером і свідками: Мартін Борман, др. Геббельс, Ніколас фон Білоу. А другий: др. Йозеф Геббельс, Вільгельм Бургдорф, Мартін Борманн, Ганс Кребс. Гітлер застрелився 30/ІУ о 2.30 дня, Ева отруїлася.  

17.І.46, четвер. На процесі. Почав свою промову головн. фр. обвинувач Де Ментон. «Злочини проти розуму – з яких походять всі злочини підсудних».

…У Герінга певно грип, бо він сидить з перев’язаною шиєю (коричнева хустка) , часто чхає, сякається в хустку, ніс червоний, очі червоні й сльозливі.

 

Вивчення німецької старовини й – водночас - тогочасної дійсності для Юрія Яновського розпочалося в Нюрнберзі. 8 грудня пішли гуляти до старого міста з В.Івановим та Б.Єфімовим …обійшли бург, я замовив ліки в аптеці на Бюхерштрассе, ….пірамідону… Надибали пам'ятник Гансу Саксу (німецький поет 15-16 століть, майстерзінзер - авт.), гарно сидить… 16.ХІІ.45, неділя. …з Бор.Єфімовим бродили по Нюрнбергу старому. Перейшли всі мости через річку, знову був коло Г.Сакса. Такі руїни, що важко уявити, що тут було. По альбому видно дуже затишне  й трохи журне місто. …нащо було американцям скидати бомби на старе місто? Його дуже добре видно і ніяких заводів…  А все таки неприємно бути увесь час серед руїн. Пишуть, що 87% міста зруйновано.

З 21 грудня по 2 січня були різдвяні канікули й мандри післявоєнною Німеччиною. …виїхали з Нюрнберга на Берлін о 9 год. ранку. Я – з Вишневським, а на першій машині – Золін, Полевой (Борис Полєвой, 1908-1981, письменник-авт.), Тараданкин. Через Гоф, Плацен, Вайда – старе місто ХІІ століття, фортеця ціла, ходили по дворі там, садок у фортеці, цілі вулиці – батьківщина «Фау». Місто Гера, Зейц і Лейпціг. … приїхали до Берліна о 12.15 ночі. Зупинилися на Амалієнштрассе (Вайсензее) у Золіна. 22.ХІІ.45, субота. Берлін. Снідали у Золіна. Їздили до готелю на Андернахерштрассе (в Карлхарсті), їздили довго, ходили по центру, коло Рейхстагу (толкучка «рейхстаговна»). Циклопічні руїни. Цілий день дуже боліла голова, випив штук 5 порошків, збиралися до Паласу – вар’єте, але не вийшло.

23.ХІІ.1945 неділя. Берлін. Знову ночували з Вишневським у Ів.Ів. Золіна, представника газ. «Правда».  …О 5 год. перебралися до військ. готелю на Андернахерштрассе 10 під’їзд, кімн 2. (Карлхорст), ходили обідати, погано-препогано, ночували без подушок, мерзли. 24.ХІІ, понеділок. Берлін. Вчора багато ходили з Вишневськ. по місту, власне по Вайсензее, обійшли це озеро, були у Федіна, який живе проти цвинтаря на вул. Рьолькенштрассе, 55. …Німці зараз потроху очунюють (як після відра окропу на мурашник!), дехто лагодять покрівлю, копають, латають, в саду, …підмітають щітками. У місті туман, важко, страшно смердить сіркою, вугляним димом, який сідає на землю. В такому місті страшно жити. …Були у Фрідріха Вольфа (1888-1953, німецький письменник, громадський діяч-авт.)... обідали, дружина його, син Миша з дружиною теж. Говорили про те, що, коли зняти окупацію, розквітне одразу фашизм. Як наша пропаганда відстає від британської й американської. Немає рад. п’єс для театрів, а американці дають цілими десятками німцям. В Берліні вже є 25 газет і журналів… Є вже 20 театрів. «Гамлет», «Макбет» - мистецтво і література буквально кипить… Книги видаються, вже пущено всі лінії метро. Живуть добре, одягнуті, взуті, згадують, як там гарно було за гітлерівців. Переможені живуть краще за переможців. Всі запитують Вольфа про секрет – як ми могли перемогти, чим, яким чудом? Це найбільш поширене питання! В Берліні зараз в 4-х зонах 3 млн. 100 мешканців. Далі Юрій Яновський записує німецькою мовою на цілу сторінку перелік театрів Берліну. …Всі театри повні, квитки - за 3 дні…

У нотатці від 25.ХІІ.45, письменник дає цікаві спостереження про надзвичайно швидке відродження народного господарства Німеччини. …Один власник заводу, який ми демонтуємо й вивозимо, просить це робити швидше і дати підписку, що більше не вивеземо. «Я через 2 місяці пущу завод!»

26.ХІІ.45… З Берліна виїхали об 11 год., коло Ельби (у Віттенберзі) міняли колесо, їхали до 90 кіл. на годину. …Німецьке село, подвірря фортеці, дерева на стінах в’ються, тротуари, кірхи, багато дітей. Міста малі - цілі, багато людей, «гастхаузи» в селах. Дороги першокласні. Земля оброблена. Густий туман за місто снігу. Все засаджено лісом. Не бачив жодної корови - по стайнях повно. Собаки (в містах і селах) не гавкають, якісь пришиблені. Люди мріють про відбудову… Промисловість не зруйнована. Згодом почнуть знову воювати з нами. Проблема окупаційних війська – взаємини з населенням, жінками, венер. хвороби. Центральна рука, на мою думку, вже діє. Треба зрозуміти не німця, а те, як він збирається викручуватися. Вину цілого народу треба облишити, адже 17 млн. молоді мусило бути в гітлер-югенді. КПД (компартія – авт.) часто губить собі авторитет тим, що близька до нас, треба щоб вона іноді ставала проти. Інші партії нас лише терплять, доки ми сила, окупаційне військо. Британці готують кадри для центр уряду Німеччини, вивозять вчених до своїх лабораторій. Американці вивозять дівчат (дружин) з Англії, Европи, Австралії.

…27.ХІІ,четвер м.Таута-Ляйпціг. Спали вдвох з Вишневським на друг. поверсі котеджа… «Ауербахскеллер» - в Лейпцігі башта 1523 р. Гете вивчав історію про Фауста Доктора в 1785-1800 роках, підвал Маргарити, хід до університету. Пишу на столі, за яким сидів Гете.  Келлер засновано р.1530, є дата, старий камінь – «Бахус на бочці». Доктор Фауст бував у цій пивній, легенду про нього Гете вивчав, жив тут 15 років. Є рукописи, локон Гете. Були в рос. церкві  на Лейпц. полі битви народів 13/Х 1813 р… Два попи – один Федір з Тули, другий Георгій Романович з Буковини, вчився в Чернівцях. Розписалися в книзі… Були в пам’ятнику Лейпц. битви - німецьке «колоссаль»… Були коло опери (розбита) й коло університету – поруч. Місто не дуже зруйноване, видно було красиве, жваве, мальовничіше од Берліну. Об’їхали цілий Ляйпціг, багато крамниць. Фотографувалися в музеї. Увечері - збори офіцерів-танкістів …Вишневський зробив вдалу доповідь – Теорія боротьби з німцями, Нюрнбергський процес, норми поведінки, обов’язки нашого офіцера в Німеччині, - під кінець аж сам він пустив сльозу і дуже розхвилювався. Не думав, що Всев. такий нервовий. А взагалі він мені подобається... 

…Багато побачив і почув за цю поїздку, трохи починаю розуміти німця, країну, яка нагадує мурашник, з вилитим на нього відром окропу... Вони все зберегли значно більше, ніж ми, переможці. Населення, міста, села, дерева, промисловість, одежа – все є. Трохи гірше з їжею, але гострої нестачі немає. Хліб дають їм – не те, що вони, коли були в окупованих ними землях. До того ж, вони дуже добре жили за Гітлера, практично не знали й третини того, що ми зазнали….

Скрізь говорять про Гітлера – живий чи ні? Детальне англійське слідство каже, що він застрелився – куля в рот, а Ева Браун - отруїлася -  це було 30.ІУ.45 о 2.30 хв., наказав знайти 200 літрів бензину, знайшли тільки 180. Винесли трупи у двір, облили бензином, запалили. Кілька разів лили й знову палили. Так і не допалили до кінця. Потім пізнавали, що це фюрер (у нього було одне яйце). Потім Геббельс впоркснув своїм 6 дітям отруту, вони були в піжамах, жінці теж, потім сам застрелився. Детально розбирають по годині весь час і приходять до висновку, що у Гітлера не могло бути часу на втечу. По тому, як детально англійці докажуть, можна мати один маленький (думку) сумнів, що анг. хочуть щось замаскувати.  Може бути й так. Гітлер в ост. день покликав чиновника, одружився з Евою, з якою жив більше 10 років. …Багато ймовірного в тому, що Гітлер дійсно кінчив життя. Як Гітлер прощався з усіма своїми співробітниками за руку. І це все під страшний грюкіт бомб, мін, снарядів наших частин, які вже взяли райхсканцелярію в кільце. Льотчиця Гітлера не схотіла отруїтися і втекла, її допитували. Вчора в Ляйпцігу фотограф, який нас фотографував, сказав, що на його особисту думку - Гітлер живий.

29.ХІІ.45.субота. Тауха. Встали пізно, об 11 годині, бо з вечора довго сиділи, говорили про літературу годин до 3-х. Теплий весняний день. Цілу ніч ревів вітер, шторм. Виривав вікна просто з рамами. На бузку зелененькі бруньки. Оце так зима! Тихо і тепло, сонце, гарне повітря. …По дорозі від Ляйпцігу зелені поля, жодної бур’янини. Рельєф місцевості, як на Харківщині, тільки дуже густо міста й села. Статтю почати: «Германия очень трудная страна. Впитав в себя кровь и жизненные соки всей Европы, она обрекла ее на жизнь напряженную, висящую над бездной… Германия живет сегодня новой жизнью, которую надо понять и увидеть силуэты будущих движущих сил этого центральноевропейского государства… Легче всего написать «передо мной лежала проклятая земля, проклятого Германии. Это годилось для первых дней. Сегодня мы обязаны реагировать глубже. Земля то вовсе не проклятая, это наша древнеславянская земля, захваченная немцами, онемеченная!. Дороги не портят природы, возникают из нее, живут с природой. …Пока продолжался перерыв в работе трибунала журналистам газет наших было предложено совершить на это время экскурсию в Париж или в Швейцарию. Мы выбрали третье - посмотреть страну побежденных, подышать ее воздухом, послушать биение ее сердца. И мы не раскаялись в этом решении».

30 грудня. Берлін. Ходили з Вишневським по Ліхтенбергу. Купили ліків, листівок, вітань на Новий рік. Потім спустилися до «U-бан», ст.Ліхтенберг, проїхали, повернулися. Вагони також типу як у Москві, станції темні, низькі. Чортові німці вже встигли повністю відремонтувати й пустити всі лінії підземки. …А ще весною під землею були бої, зруйновано було багато чого.

10.І.46, четвер. На процесі. Кажуть, що у судді лорда Лоуренса родина складається з дружини й двох доньок. Три жінки були в армії з початку війни, дружина – капітан, доньки ст. лейт і лейтенант. Коли вони повернулися з армії, вони стали кепкувати з батька, який цього не зробив для перемоги, розгрому фашизма. Згодом, коли батька призначили головою Трибуналу, він із задоволенням сказав дома: «Ну, тепер і я зможу сказати, що громив фашизм».

 

            Привертають увагу й записи про діячів мистецтва: російських і всесвітньовідомих. 28/ХІ-45 …Кірсанов (Семен Кірсанов, 1906-1972, поет – авт.) хворий на грип. Вечеряли і сиділи у парку, в барі. Леонов, Іванов (Всеволод Іванов,1895-1963, прозаїк - авт.), Вишневський (Всеволод Вишневський,1900-1951, драматург–авт.), Бор.Єфимов (Борис Єфімов, 1900-2008, художник-карикатурист – авт.), Еренбург (Ілля Еренбург, 1891-1967, прозаїк - авт.) і я. Еренбург сказав, що в «Гранд-Отелі» (місце проживання Яновського та інших військових кореспондентів – авт.) може відбутися цікавий роман, але написати його зможе лише Хемінгуей. Місяць гарно питиме і напише.

…В анкеті Гітлера сказано, що він – письменник(!).

…Живу вже два дні з Єфімовим в №107.

…11 січня Увечері приїхав Кост. Федін (Костянтин Федін, 1892-1977, письменник-авт.), оселився в сусідньому номері -105. Федін був тут три місяці в 1914 році і потім в 1927 р. Збирається подивитися старе місто, чекає посвідчення.

...16.І.46, середа. Нюрнберг. Приїхав Р. Кармен (Роман Кармен, 1906-1978, кінорежисер-авт.) оселився зо мною в номері. …У Кармена годинник «Ролекс», який заводиться сам од того, що він на руці. Золотий, гарантія на 25 років, купається в ньому, точність до 1сек на добу. …23.І.46, середа. Кармен од мене сьогодні перебрався до окремої кімнати, хоч одпочину, доки ще когось притаскає лиха година. Цілими днями боліла голова од того, що він багато курив удень і вночі. Провітрю хоч хату

            …Представили газету «Русские новости» (прорадянська). Полонський Яков Борисович. Вчився в Києві, знає Сашка Перегуду (український кінорежисер, 1893-1969-авт.). Поїхав назад до Парижу, обіцяв привезти книжок рос. і укр., а також газету «Батьківщина» також прорадянську. …Розповідав Полонський, що мої книги є у їхніх списках по Франції, які німці вилучали з бібліотек і палили. Інтересно.

…Увечері фр. адвокат Яков Борис. Рабинович розповідав про фр. рух опору… про новий рух в філософії та мистецтві екзистенціалізм, письменник Сартр, рос. містик Бердяєв, фр Декуа… «Прорив из необходимости в свободу»…

20.ІІ середа. …почав Л.Шейнін (Лев Шейнін, письменник, під час трибуналу виступав як юрист-авт.) доповідь.

25.І.46… Увечері були з Вишневським і Федіним в Прес Камп’і і на обіді, який давала англійська делегація в честь дня народження Роберта Бернса… багато спітчів і реготу… Взагалі багато дотепів, жартів, гри слів. Розумів мало…багато грали на шотландській мові, вимові і тд. Напочатку увесь стіл обійшли два волинщика в спідницях, між ними кухар у білому ковпаці, який ніс на тарілці овечий шлунок, виповнений печінкою різаною, кашою – національна страва… ночували в кімн. Понєдєльніка (журналіст, батько відомого футболіста-авт.) №200.

В газеті – повідомлення про смерть Теодора Драйзера, сказано, що був німецько-американського походження…

…Еріх Марія Ремарк написав книгу «Тріумфальна арка», дія в Европі під фашистами, історія любови… Крім того, Юрій Яновський записує, що в одній із американських газет прочитав «Молитву вчительки» - вірш у прозі нобелівської лауреатки 1945 р. Габріели Містраль, поетки з Чілі, яка працює консулом в Ріо де Жанейро. Релігійність, містика…

 

Завдяки щоденнику Юрія Яновського історики американського документального, художнього й анімаційного кіно можуть з цікавістю познайомитися не просто з репертуаром американських фільмів, які у 1945-1946 роках демонструвалися в Нюрнберзі, але й невимушеною оцінкою побаченого, виставленою колишнім художнім редактором «Голівуду на Чорному морі», тобто Одеської кінофабрики середини 20-х років минулого століття.

5.І.1946, субота, Нюрнберг… з Вишневським о 7.30 ввечері були в Опера Гаусі. Кіно. Спочатку чотири короткі картинки - вивчити пісні, ноти, слова. Потім приємна комічна картина – пародія  на ковбойські, з трюками, стріляниною. Випив чарку – і впав під прилавок, як убитий. Злодій стріляє в ковбоя, кулі того не беруть. Дрібні трюки в таверні (салуні). Співає героїня, слухач так плаче, що сльози як з ринви. І ковбой (перебивки) мчить, поспішає рятувати дівчину. Ще картини, вже іншого разу. …«Скажіть це зорі» («Tell it to a Star»!). Як два шулера допомагають дівчині, службовка готелю «Тамартад», стати співачкою… Бачили в Опера-Гаус’і кіно-фільми, спочатку хроніку, потім «Lady on A Train» з Deanna Durbin. Історія про те, як дівчина читає детект. роман, бачить з вікна сцену вбивства……Увечері ходили з К. Федіним до Опера-Гауз на кіно. Було 5 пісень – щоб вивчити їх, - хроніка з процесу, хроніка морської битви з японцями, потім невеликий фільм комічний, нарешті – музикальний фільм «I love a bandeller». Маляр в ревю перевдягся випадково в театр. костюм… …(Дурацький і незрозумілий зміст – з моєї нотатки, але це я для себе, щоб потім пригадати, на цих деталях). …Сам ходив до кіно – нова програма. 5 пісень, якась комедійка про трьох рибалок з безкінечними ляпасами і нісенітницями, буф - смішно. Потім картина «Swinding on a Rainbow»… це назва пісні, яку написала дівчина-композитор, вона ж і співає. Похожа на Титаренчиху в молодості (можливо йдеться про театральну актрису ученицю Леся Курбаса Надію Титаренко, 1903-1976-авт.)… 20.І.46, неділя. Нюрнберг. О 7.30 пішов на кіно, щоб перемогти кволість. Спочатку був короткий спортивний фільм-хроніка. Потім кольоровий – «Son of Lassie»… Гарний фільм і здорово працює собака…. Чудесна норвезька природа, гори, сині озера, ріки. Собака прибігає до концтабору, добивається, щоб її пустили, знаходить ліжко свого хазяїна (в присутності нім. офіцера)…. Розстріляти… собака хватає німця за руку валить на землю… рятує… Мимоволі згадав свого калічку «Тяпу» (фокстер’єр, що жив у квартирі Яновських-авт.), - яка вона лагідна, розумна і віддана. …30 січня 1946, середа Нюрнберг…. Бачив 9 фільмів подобалось два «Син Лессі» і «Леді в поїзді» (з Дурбін). 6.ІІ.46, середа…. Комедія з Шірлі Темпль «Kiss and Tell»…Шірлі, яку я бачив раніше як вундеркінда, яка почала займатися з 3-х років, тепер їй років 16, симпатична дівчина, кирпата, дуже схожа на себе-дитину. Камерна комедія, побудована на помилці… 13.ІІ.46, середа. …увечері пішов до кіно з Вишневським, Федіним. Фільм: «Fallen Angel». Чимсь нагадав мені фільм «Касабланка», який я колись бачив у Москві… 22.ІІ.46, п’ятниця. Зранку на процесі…. Увечері ходив на кіно «Пригоди солдата Джо» - гарний фільм, хемінгуеївського духу. … Картина настрою, як «Історія корабля» (англійська), що йшла в СРСР. Найкраща картина з усіх, що я тут бачив («Story of a GI Joe»)

 

Чимало цікавого дізнаємося й про театральні та музичні уподобання автора нотаток. Перший запис такого плану Юрій Яновський зробив відразу після приїзду до Німеччини.

18-го грудня 45 в Москві бачив балет Прокофьева «Золушка», добра музика.

В передноворічному Берліні. Позивні англійськ радіостанцій, перші такти Бетховенської V симфонії …«Доля стукає в двері». Це певно оті барабанні гуки, які тривожно так було чути, наче по серцю хто стукав…

6.І.1946.неділя. Нюрнберг. О 2 год. збираємося на концерт в оперу. Сонячний день, мороз, снігу немає. Концерт симфонічний: Шуберт «Незакінчена симфонія 8 мінор», Мендельсон-Бартольди концерт для скрипки з оркестром мінор ор.64 та Бородін – Половецькі танці». Грали трохи анемічно, але з почуттям і кваліфіковано.

          …Були увечері на виставі… Дівчата з якогось Бродвейського театру, танцюють, трохи співають… Рухаються легко, все під музику й танок, такі собі куплети. Сценок прозаїчних зовсім немає. Невимушено й м’яко.

 

Зі щоденника проглядається й хронологія задумів та власне тогочасний творчий процес літератора й журналіста.

4.ХІІ.45, вівторок. На процесі. Сьогодні послав третій нарис «Руины веков»… 8.ХІІ.1945. Засідання суду не було зовсім. Зранку писав до 3-х год. Нарис «Фабрика війни». Пішли до Фюртштрассе, по ній – до палацу юстиції, де я на вузлі зв’язку і здав на телеграф свою статтю… 12.ХІІ.45, середа. Передав листи до Києва й Москви через підполк. Денісова. Зранку на суд не поїхав, писав нарис… Поїду повезу десь о годині 4-ій. Вчора минуло два місяці, як ми в Нюрнберзі. Треба написати про нищення культури, книжок на Україні. …16.І.46 , середа. Нюрнберг. Зранку на суді. Передрукував і передав статтю «Крестьянская свадьба на Украине». …9.ІІ.1946, субота. Нюрнберг. Прокинувся о 6 ½ і вже не міг спати. Лежав і думав. І чого тільки не лізло в голову. Міліон літературних планів, а що з них здійсниться?...

 

Юрій Яновський доволі емоційно сприймає буквально все, що нагадує йому про Україну.

Коло будинку суду працюють німецькі полонені… Проходять повз шофера Олексу Пасічника з Харківщини, один каже: «Здоров, земляк, дай закурити». «А звідки ти?». «З Дніпропетровська». «Хай тобі Гітлер дає». Білявий хлопець років 28, я сам його бачив. Пілотка, нім. шинеля. Кажуть червоноармійці, що тут повно наших, які бояться повертатися додому. У Мюнхені навіть є театр і український хор. До нас настроєні недоброзичливо.

Інша сценка. Здоровий, високий американець в білому шоломі, переглягаючи документи, раптом сказав: «Добре, хлопці!» (укр.мовою!).

А ось про Крим. З висловлювань ідеолога націонал-соціалістів гітлерівської Німеччини Альфреда Розенберга. «Ми самі мусимо знати, що ніколи звідти не виїдемо. Треба підкреслювати, що ми визволителі. Крим мусить бути тільки німецьким, всі мусять визнати».  

31.І.46, четвер. На процесі. …Американець, коли входиш в будинок суду, перевіряв документи, наша машиністка задлялася, шукаючи… Боббі сказав їй «окей», вона продовжувала порпатися в сумочці. Тоді боббі сердито кинув українською: «Я ж тобі сказав, окей!»….

8.ІІ., п’ятниця. На процесі. Виступає Руденко, генерал-лейтенант юстиції. Сильний український акцент. Вперше обвинувачених названо ввічі розбійниками. Після Руденка виступив Покровський – в де-що розв’язній манері….

 

По цих записах можна вивчати й стан здоров’я письменника, зміни його настрою. Турботу про дружину Тамару, котра лишилася в Києві. Про безліч побутових дрібничок під час перебування в окупованій Німеччині.

6 грудня увечері боліла голова. Лежав. …13 грудня. Вечір. Набрав у ручку іншого чорнила, сумно, голова болить. Хочеться додому. А тут все в такому темпі…. …14.ХІІ.45. П’ятниця. Зранку дома. Почуваю себе хворо. Дуже важко тут з матер. боку – нема одежі, харчі не дієтич. Важко сидіти на процесі…  …снилося, що мушу прокидатися і йти з готелю на суд, бо я теж підсудний(!). Скоро чорти почнуть верзтися, не дай бог!.. 19 грудня. Боліла голова. Вечір лежав. …30.ХІІ.1945. Берлін. Моросить сніг, ставши дощем. Завтра маємо рушити до Нюрнбергу машиною. Цілу ніч верзлося бозна що. Голі могили, небіжчики. Що це означає за Фройдом? …11.І.46, п’ятниця. Нюрнберг. Прокинувся, як звичайно, о 7.30, о 8.15 розбудив по телефону Вишневського (№125), на дворі тепло, вночі був дощ, погода ламуча, видно зміна тиснення, бо у мене болить  голова, випив з «Кока-кола» три таблетки американські од головн. бол. Газети вчора читав московські, місцевих не встиг. …18.І.46, п’ятниця. Ходив до амер. дантиста, поклав тимчасову пломбу до 2.ІІ. – тоді постійну. Взяв окуляри у Тешке... Одержав першу телегр. з Києва, сказано, що перші дві статті вже видрукувано. Дома все гаразд. …Купував цяцьки з німецьк. орденських стрічок… 20.І.46, неділя. Нюрнберг. Зранку почував себе хворим, не пішов снідати, лежав до 12, пив «Gardan»… писав листи Тамарі… 11.ІІ.46р понеділок. На процесі. У мене повний грип… нежить страшна, а мусив іти, бо …як свідок виступатиме фельдмаршал Паулюс, команд 6 армії, взятий під Сталінградом. 19.ІІ. вівторок. На процесі…. Одержав від Тамари листа… Пише, що мене можуть відкликати, коли я пришлю телеграму. А тут тов. Харламов каже, що без Москви він все рівно не пустить….

 

З щоденника видно, що Юрій Яновський був завзятим читачем німецько-, англо- та франкомовної періодики. Найчастіше ним згадується газета «The Stars and Stripes» («неофіц. газ. амер. збройних сил на Європ. театр.»). Практично кожний номер він ретельно конспектує: чи то мова йде про хворого генерала Паттона, котрий «хоче випити ковток віскі», чи про «усміхнену кінозірку Енні Джефріс», чи про те, що «в Парижі всі борделі мусять зачинитися на 3 місяці, а всі дівчата перейти суворий контроль». …За 10.І.46 р. на першій сторінці – демонстрації солдат проти повільної демобілізації: 4 тис. у Франкфурті, 3.500 у Гуамі …Трумен та Ейзенхауер дають обіцянки прискорити… Черчіль поїхав з дружиною до США на лайнері «Queen Elizabeth» - на відпочинок. Відкрито підземний готель коло руїн Штутгарта «Bunker Hotel», бо немає житла. Фото червоноармієць танцює з блондинкою в хутр. шубі. «На різдво мол. рос. солдат в Штеттіні танцює з гарненькою німецькою дівчиною і показує їй всі останні московські «па». Фото свідків до процесу. Особиста секретарка Гітлера 1940-1945 Іоганна Вольф. Секретарка Гесса з 34-41р. – Інгеборг Шперр. Вдова Гейнгіха Гіммлера з дорослою донькою Гудрон. Американ. посол в Варшаві протестував проти антикапіталіст. декретів польськ. уряду. Бандити в рос. військ. формі пограбували  американський поїзд – «в стилі Дикого Заходу»! 10.ІІ, неділя. …Більше 100 морських офіцерів США проходять курс з 20 лекцій про атомну енергію. Читають два професори, з них один професор фізики університета Дж. Вашінгтона – д-р Георгій Гамов, народжений в Одесі… Американці планують перевезти на батьківщину своїх мертвих солдат… асигновано 500 міл. доларів…

            Військова газета 1 дивізії «The American braberi» застерігає своїх людей од знайомства з німцями. Читав також «The аmerican Traveler» та англійську «Daily Mail».

Серед німецькомовних - «Die neue Zeitung», в якій звертає увагу  на «статтю Альберта Ейнштейна про «атомну небезпеку». Старий висловлюється песимістично і обіцяє війну обов’язково». В газеті «Main Zeitung» - на те, що  суддя Джексон (голова обвинувач від США) на різдвяні канікули побував Близькому Сході і слухав відправу у Віфлеємі, де родився Христос. …6.І.1946.неділя. Встав рано, читав. Газета «Nürnberger Nachrichten» за 5.І.46 р: перша сторінка – допит ген. Шелленберга. На другій – Вільгельму Піку - 70 р, йому обербургомістер Берліна вручив посвідч. почесного громадянина міста. Фото льотчиці Hanna Reitsch... Вона була останні години біля Гітлера, він був приголомшений, обвинувачував всіх своїх співробітників у зраді… …портрет Хорті, який прибув під вартою до Нюрнбергу. «Певно він буде виступати як свідок, на процесі»…

Проглядав січневий номер Паризького журналу «La Nef»Формат «Укр Літ» (тогочасний журнал «Українська  література»-авт.). Публікують – «літературні тексти», «есе, поеми, критику», «документи епохи» , «романи, новелли франц. і закорд.», «хроніку і замітки» (політично-громадські), видовища в Парижі (мистецтво, музика, танок, театр, кіно, музик-хоl). …на рік, 12 номерів. В цьому номері: Роллан – щоденник, Клод Моріяк – стаття про Мальро… 28.І.46, понеділок. На процесі зранку. … представник фр. звинувачення мсьє Фор, його дружина редакторка журнала «La Nef»… просив статтю про Укр літературу…

 

Є в нотатках і розповіді про заходи в «невимушеній атмосфері». Так, увечері, о 8 год.,  прийом у Горшеніна з приводу Дня Червоної Армії. Було в особняку Руденка, присутні всі судді трибунала, всі обвинувачі, спостерігачі Польщі, Югославії, Голандії,Греції. Лоуренс багато танцював…. 2 льотчики-французи з ескадрильї «Нормандія» - герої Рад. Союзу. Обвинувачі… Англ. - …Робертс. Останній напився, танцював «русскую», скинув піджак, а потім і штани. Була ікра і рос. водка. З наших були суд. – Нікітченко і Волчков, обвинувачення: Руденко, Шейнін, Зоря, Смірнов, Покровський, Рачанський, Александров. Вечір пройшов у невимушеній атмосфері, тепло. Були до 1 ½ ночі. Після 12 год – Федіну – 54 роки, його день народження. Вітали його (не офіційно).

 На одній з останніх сторінок нотатника Юрій Яновський малює символічне коло й пише, «а тепер переходжу на зап. книжку №2. 24 лютого 1946 р. Нюрнберг «Гранд-Отель», к.107».

Де та друга книжка ми не знаємо, але, очевидно, щоб не загубилася перша, він помічає на ній: «Ю.Яновский, Киев, ул Ленина 68 кв 66. т. 474-54». Як бачите, читачу, вона таки не загубилася.  І навіть маєте нагоду прочитати пророчі слова Юрія Яновського з неї: «Тепер світ прийшов до інших принципів міжнар. політики, де треба виконувати договори й слова честі. …правосуддя йде поволі, але воно не мине, повинно розібрати всі злочини і встановити на майбутнє норми міжнародного співжиття».

 Федір Шепель,

фото автора та з мережі Інтернет