20квітня2024

ГОЛОВНА Ще.. ЗДОРОВ'Я На Кіровоградщині обстежили три десятки об’єктів централізованого водопостачання (ФОТО)

ЗДОРОВ'Я

На Кіровоградщині обстежили три десятки об’єктів централізованого водопостачання (ФОТО)

tcentralizovane postachanyya vody 23 03 2023 3

Спеціалісти Держпродспоживслужби області спільно з представниками органів місцевого самоврядування постійно здійснюють комісійні обстеження об’єктів централізованого питного водопостачання на території Кіровоградської області.

Найперше обстежують об’єкти, де раніше були виявлені порушення у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення щодо питної води та питного водопостачання, та такі, що потрапили під реформування і не обстежувалися в 2022 році.

Так, з початку року обстежили 30 об’єктів централізованого водопостачання на території 12 територіальних громад області: Кропивницька ТГ (1), Первозванівська ТГ (5), Соколівська ТГ (6), Долинська ТГ (4), Гурівська ТГ (1), Суботцівська ТГ (1), Олександрівська ТГ (1), Гайворонська ТГ (1), Голованівська ТГ (6), Новомиргородська ТГ (1), Новоукраїнська ТГ (2), Глодоська ТГ (1). За результатами були виявлені порушення на 25 об’єктах.

"З метою усунення виявлених порушень, балансоутримувачам об’єктів водопостачання та органам місцевого самоврядування надано пропозиції, зокрема щодо визначення балансоутримувачів на водогонах, забезпечення проведення аерації води для видалення радону, забезпечення проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи та отримання позитивного висновку на технологічний регламент або інший документ з описом технологічного процесу виробництва питної води, забезпечення проведення виробничого лабораторного контролю питної води, проведення щорічної профілактичної дезінфекції водопровідних мереж. До того ж працівникам, які безпосередньо причетні до забезпечення водопостачання та діяльність яких може призвести до поширення інфекційних хвороб, необхідно проходити медичні огляди у визначені терміни", – зазначають у Держпродспоживслужбі.

Не виявлено порушень у сфері питного водопостачання на водогонах, що розміщені на території Соколівської ТГ (3), Гайворонської ТГ (1) та Новомиргородської ТГ (1).

Завдяки спільній роботі з органами місцевого самоврядування до належного санітарно-технічного стану вже приведено 165 систем водопостачання та 191 водозабірну споруду, 21 водогін у 2022 році взято на баланс.