28квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО НОВИНИ КУЛЬТУРА Краєзнавцям Кропивницького презентували вперше опублікований цікавий фотознімок Якова Паученка з його автографом (ФОТО)

СУСПІЛЬСТВО

Краєзнавцям Кропивницького презентували вперше опублікований цікавий фотознімок Якова Паученка з його автографом (ФОТО)

002

Фонди художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна поповнилися унікальною книгою – «Особова справа №2. Яків Васильович Паученко. Матеріали до біографії».

005

Це науково-популярне видання із серії «Особова справа №» презентує показчик документальних та фотографічних матеріалів, що зберігаються в різних організаціях – архівах, музеях – про видатних осіб Кіровоградщини. Засновниками проєкту є галерея «Єлисаветград» (власник – Микола Цуканов) та Державний архів Кіровоградської області  (директор – Лілія Маренець).

У підготовці випуску про талановитого єлисаветградського архітектора Якова Паученка, присвяченого 155-річчю з дня його народження, що відзначається в цьому році, взяли участь провідні заклади культури міста та області – художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна, обласний краєзнавчий музей та обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.І.Чижевського.

Так, музей О.Осмьоркіна надав для видання оригінальні та копійні фото-докуметальні та графічні матеріали про Якова Паученка, що зберігаються у фондах музею, а також ксерокопії документів та малюнків з фондів Російського державного архіву літератури і мистецтва (РДАЛМ, Москва, РФ), а саме – «Документи учня Училища живопису, ваянія і зодчества Московського Художнього Товариства Паученка Якова Васильовича. 1883-1897». Оригінальним доповненням до видання стали кольорові фото з музейного зібрання - авторські світлини заслуженого журналіста України Ігоря Демчука, що експонувалися на тематичній виставці «Зупинись і замилуйся» до 145-річчя з дня народження Якова Паученка в 2011 році. Вступну статтю до збірника написав провідний науковий співробітник музею заслужений художник України Андрій Надєждін.

Відомо, що Яків Паученко є одним з творців оригінального архітектурного ансамблю історичного центру сучасного міста Кропивницького. За його проєктами зведено чимало споруд, які нині є пам’ятками архітектури, в тому числі й власний будинок, де нині розташовується музей його племінника – професора живопису Олександра Осмьоркіна. Художник архітектури Яків Паученко прожив коротке життя. У 48 років він помер, це сталося 29 жовтня 1914 року. Похований був на Петропавлівському кладовищі, якого зараз не існує. І хоча могила його зникла під новобудовами, зосталися будівлі, які він проєктував і які нині є архітектурними візитівками нашого міста, одна з центральних вулиць якого названа його іменем.

355487

Під час презентації книги про яскравого зодчого, яка відбувалася в Державному архіві Кіровоградської області, особливу увагу присутніх на заході краєзнавців привернув вперше опублікований цікавий фотознімок Якова Паученка 1904 року з колекції галереї «Єлисаветград», на якому міститься автограф архітектора.

З електронною версією видання про Якова Паученка можна ознайомитись на музейному вебсайті: http://osmerkinmuseum.kr.ua/apub/02-pauchenko.pdf

Віта Чернова,

директорка музею О.О.Осмьоркіна