25квітня2024

ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО Кропивницький музей отримав подарунок до Дня української писемності (ФОТО)

СУСПІЛЬСТВО

Кропивницький музей отримав подарунок до Дня української писемності (ФОТО)

3птрь

Напередодні Дня української писемності та мови до міського літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого завітали гості.

Зокрема, керівниця обласного літературного об’єднання «Степ» Ольга Полевіна, члени цієї організації Олена Трибуцька, Ніна Даниленко, Максим Липкан і Галина Суржок – п’ятеро з тринадцяти авторів збірки «Смертельний соль-дієз», яка нещодавно побачила світ у кропивницькому поліграфічно-видавничому центрі «Імекс-ЛТД».

Твори, які увійшли до книги, написані в період від трагічного 24 лютого по вересень 2022 року. «Слово – сильна зброя», − вважають степівчани. Емоції і почуття, що зашкалюють, перетворені ними на прозові та поетичні рядки.

У липні в музеї було презентовано збірку «Поезія без укриття» − плід колективної праці поетів усієї країни, серед яких і наші земляки. «Смертельний соль-дієз» створений зусиллями виключно літераторів «Степу» імені Віктора Погрібного.

Під час зустрічі автори читали оповідання та вірші, розповідали, що саме породило ідею того чи іншого сюжету.

2ср

Науковці музею звернули увагу: нова збірка − додаток до літературно-мистецького та громадсько-публіцистичного журналу «Степ» і нагадали, що на початку 1880-х років у будинку Тобілевичів, де нині розміщено музей, велася підготовча робота з укладання українського альманаху. На жаль, розгром єлисаветградського українофільського гуртка і репресії щодо його членів відтермінували справу, але вислані до Херсону статистик і громадський діяч Олександр Русов, його дружина Софія (у Єлисаветграді мешкали у Тобілевичів), правник і громадський діяч Дмитро Маркович (входив до близького оточення Івана Тобілевича [Карпенка-Карого]) роботу продовжили. Альманах «Степ» побачив світ наприкінці 1886 року. До речі, в ньому надрукували драму І. Карпенка-Карого «Бондарівна». Ось такий «тезка» був у сучасного кропивницького журналу «Степ».

Степівчан, що представляли «Смертельний соль-дієз», і господарів музею об’єднали в цей день щирі емоції і спільне бажання скорішої перемоги над ворогом. Нова книга доповнить збірку літератури, народженої війною,  й обов’язково стане експонатом майбутніх виставок.

Традиційно на згадку про зустріч музейники подарували очільниці «Степу» Ользі Полевій афішу презентації.

4пркен

Тетяна Ревва,

науковиця музею