28квітня2024

ГОЛОВНА Ще.. КОЛОНКИ Виховання без травмування – доросле прочитання (ФОТО)

З ПЕРШИХ УСТ | НОВИНИ КІРОВОГРАДЩИНИ

Виховання без травмування – доросле прочитання (ФОТО)

386624002 10225588355629828 570192647123348479 n

Виховання без травмування, або Навіщо дітям дорослі.

Це одна з двох книжок Вікторії Горбунової про виховання. Вперше купувала одну з них на подарунок подрузі. Тоді читала її як доросла дитина, тепер – як доросла.

У кожному розділі є історія хлопчика або дівчинки та напрацювання Вікторії на цю тему як мами, психотерапевтки, доньки, викладачки й науковиці.

Цього разу читаючи фокусувалася на темі навчання: вибирала варіант дошкільної освіти для доньки і готувалася повернутися в університет. Тож і цитати для роздумів відповідні.

У дитячому житті не має бути жодних "хворобоутримувачів" — ані кращих іграшок, ані довших мультиків, ані солодших тортиків.

Освіти не існує, існує лише самоосвіта, і кожна дитина до неї здатна.

Найбільш відомим і таким, що використовується найчастіше, є цикл Колба – чотирикрокова модель навчання американського дослідника освіти Девіда Колба… насправді все зводиться до послідовності чотирьох простих кроків: отримання власного досвіду, його осмислення, генерування ідей на основі цього досвіду, перевірка цих ідей та експериментування з ними.

 Власні успіхи, а також власні помилки і досвід їхнього виправлення — ось кращий інструмент для розвитку психологічної відновлюваності дітей.

Загалом саме баланс прав і відповідальності є, як не дивно, ключовим у тому, щоб навчати дітей приймати рішення. Звісно, що є рішення, які дитина не в змозі приймати сама, принаймні до певного віку. І тут на допомогу приходить саме міра відповідальності. Якщо малюк ще не готовий взяти на себе відповідальність за наслідки, значить рішення не може бути цілком самостійним.

Діти зупиняються, коли вміють помічати свій стан і здатні розуміти наслідки продовження діяльності.

Ми маємо самі включатись в [дитячі] ігри, і не як старший товариш або вчитель, а як рівний, ровесник, той, хто бавиться, а не наставляє та створює межі. Включатися в ігрове спілкування варто саме тоді, коли від нас цього спілкування прагнуть, а не підмінювати його розвивальними книжками, іграми та відео.

Основна відмінність хорошої мами — це те, що вона завжди пропонує не один, нехай і правильний, а багато варіантів дій. Хороші мами пропонують дітям різні стратегії взаємодії, для того щоб вони були озброєні в спілкуванні з різними людьми.

Наталя Романюк,

фото авторки

Читайте також: Книжки, які я не візьму з собою в далеку дорогу

Подолати минуле: глобальна історія України

Як кропивничанам стати екосвідомими з самого дитинства: 5 українських книжок