18квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА Ще.. ЗДОРОВ'Я На Кіровоградщині для трьох осіб грибне отруєння закінчилося смертю

ЗДОРОВ'Я

На Кіровоградщині для трьох осіб грибне отруєння закінчилося смертю

03f59fdd2e12085da20c58ca95e46273 L

Цієї осені в області вісім осіб уже постраждали від отруєння дикорослими грибами.

Випадки отруєння зареєстровані серед жителів Кропивницького (троє потерпілих, із них двоє –  померли), Світловодська (потерпіла померла), с. Оникієве Новоукраїнського району (одга потерпіла) та смт. Завалля Голованівського району (троє потерпілих). Серед них – два сімейні випадки, інформує пресслужба Держпродспоживслужби..

Семеро осіб відчули симптоми отруєння після споживання дикорослих грибів, які самостійно назбирали поблизу населених пунктів. Йдеть про такі гриби, як рядовки, лисички, печериці, маслята, зеленушки та сироїжки, під підозрою бліда поганка. Одна потерпіла отруїлася дикорослими грибами, які придбала в місці стихійної торгівлі на трасі Н 14 в с. Підлісне Олександрівського району. На жаль, для трьох осіб грибне отруєння закінчилося смертю. Четверо потерпілих отримали медичну допомогу і виписані з лікувальних закладів, один наразі продовжує лікуватися.

Стосовно кожного випадку спеціалісти Держпродспоживслужби в області провели епідрозслідування. Встановлено, що всі випадки виникли у побуті, з родичами та сусідами проведено роз’яснювальну роботу щодо профілактики грибного отруєння. До органів місцевого самоврядування направили інформацію щодо цих випадків та пам’ятки для посилення інформаційної роботи серед населення щодо профілактики отруєнь грибами. Роз’яснювальна робота проводиться й фахівцями Держпродспоживслужби, аби убезпечити мешканців області від негативних наслідків, які можуть настати після споживання дикорослих грибів.

Довідково: гриби є «важкою» їжею для шлунку, адже клітковина хітин, що входить до їх складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті. Тяжкість грибного отруєння зумовлена тим, що вони містять отруйні сполуки, які вражають шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.

Аби не отруїтися грибами – найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельних мережах. У жодному випадку не варто купувати гриби на стихійних ринках.

Обов’язково пам’ятайте:

  • ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
  • остерігайтеся пластинчатих грибів;
  • не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас;
  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  • не вживайте сирих грибів;
  • відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
  • дотримуйтеся рецептури приготування;
  • готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому чи скляному посуді, але не більше доби.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним жінкам та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років, адже дитячий організм, як і організм людини похилого віку, не готовий до перетравлення дикорослих грибів.

При перших ознаках грибного отруєння слід терміново викликати «швидку», промити шлунок простою водою та прийняти сорбенти. Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Більше – про першу допомогу при отруєнні грибами – за цим посиланням.