19травня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА СУСПІЛЬСТВО У кропивницькому музеї презентують збірник для тих, хто цікавиться своїми коренями

СУСПІЛЬСТВО

У кропивницькому музеї презентують збірник для тих, хто цікавиться своїми коренями

438163064 746161367639850 132920976066404952 n

Команда етнографічного проєкту "Баба Єлька" презентує збірник методичних рекомендацій і матеріалів з усноісторичних досліджень з досвіду польових експедицій Кропивниччиною.

Презентація відбудеться у п`ятницю, 19 квітня, о 14:00 в Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї, який є партнером "Баби Єльки".

Запрошують журналістів, краєзнавців, істориків, науковців, студентів та всіх, кого цікавить тема усної історії.

Збірник – результат творчих пошуків і наукових досліджень команди "Баби Єльки" протягом 2018-2024 років. Він містить методичні рекомендації з організації та проведення фольклорно-етнографічних експедицій, збору, транскрибування й аналізу усноісторичних матеріалів.

"Наш досвід стане в нагоді всім, хто цікавиться своїм корінням, автентичною культурою і прадавніми традиціями, народною історією без прикрас та політичної коректури", – каже авторка видання, співзасновниця проєкту Світлани Листюк

Усі методичні рекомендації і практичні матеріали – авторські напрацювання команди "Баби Єльки", які можуть не відповідати стандартам і баченням інших науковців, однак підтвердили свою ефективність протягом п’ятирічної практики.

"Ця збірка для тих, хто цікавиться своїм корінням, кому не байдуже власне минуле й майбутнє, хто в пошуках істини готовий вийти за межі своєї інформаційної бульбашки, зони комфорту, створеної гаджетами й Інтернетом, рушити на пошуки прадавньої автентичної культури і народних традицій. Ми розкажемо з власного досвіду, як "Баба Єлька" організовує і реалізовує свої експедиції, що таке усна історія і як відрізнити реальний спогад від пропагандистського навіювання; як слід записувати й транскрибувати інтерв’ю, щоб вони були інформативними, цікавими для читачів і цінними для науковців; як аналізувати почуте й побачене, щоб не пропустити найцінніших свідчень. І, головне, поділимося запитальниками, які формували і вдосконалювали з кожною новою експедицією, щоб охопити максимум тем зі сфери інтересів і пошуків "Баби Єльки",– розповіла Світлана Листюк.

Формат презентації: живе спілкування, обмін досвідом усіх зацікавлених у сфері усної історії.