27квітня2024

ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА У Кропивницькому на AGROEXPO-2018 відвідувачам демонстрували українських чорно-рябих корів

ЕКОНОМІКА

У Кропивницькому на AGROEXPO-2018 відвідувачам демонстрували українських чорно-рябих корів

c3d7b35878afaa035869d5b2646bce3e

Серед численних експонатів, представлених на AGROEXPO-2018, є особливі учасники.

Вони викликають великий інтерес дорослих і дітей. Адже зараз не кожна міська дитина знає, звідки береться молоко, масло, сир, улюблені йогурти та сирки. Де «ростуть» усі ці продукти? 

Тож знайомство зі свійськими тваринами – і цікаве, й пізнавальне. Серед учасників виставки – ТОВ фірма «Олто» з Цвітного Олександрівського району. Про це господарство знають польські партнери, адже цей район дружить з сусідньою країною. Сюди на практику завдяки рекламі приїздила польська студентка, яка вчиться на ветеринара. Дівчині так сподобалася робота, що вона не проти знову приїхати у Цвітне. 

Про плани та перспективу господарства, де вирощують українську чорно-рябу молочну породу корів, розповів директор ТОВ фірма «Олто» Роман Бойко. 

– Ми вже не перший раз приїздимо на AGROEXPO як учасники. Також постійно їздимо на профільні виставки до Києва. Готуємося на рівні, в тому числі замовляємо одяг з логотипом фірми. Ми постійно поповнюємо поголів’я великої рогатої худоби. На початок вересня утримуємо 616 голів, в тому числі 330 корів. 

55048e07aa9f0d655df68fcfdec9cdcc

– Покупців, які беруть молоко у приватних господарів, «порадували» звісткою: молока не буде до весни, корови пішли в декрет. Як з цим у фірми? 

– Наші корови теж ходять в декрет, проте дояться. Ми дотримуємося всіх рекомендацій, за певний період до отелення переводимо майбутніх мам на сухостій. Наша мета – отримати здорове потомство. 

У 2017 році надій молока на корову склав 7038 кг, вміст жиру 3,65 %; білка 3,19 %. У наших планах – підвищувати надої та покращувати якість молока, збільшити маточне поголів’я молочних корів до 400 голів. Всі, хто був на нашій фермі, на власні очі побачили: ми робимо все для того, аби корови мали максимально зручні умови. Квіти на території ферми – норма. 

– Ви щороку продаєте нетелів. Звідки ваші покупці? 

– Наших корів багато на Черкащині. Загалом українська чорно-ряба молочна порода адаптується до різного клімату, добре переносить спеку. Тож ми виходимо на міжнародні масштаби. Знайшли покупця через Асоціацію виробників молока. До Казахстану поїдуть 33 нетелі з Цвітного. Отаке маємо замовлення. 

– Ми не уявляємо свого життя без молока та молочних продуктів. Бажаємо вам нових партнерів, ділових контактів. Сучасні реалії галузі тваринництва в Україні складні. Але ви робите все для того, аби не тільки зберегти, а й зміцнити господарство. 

Тетяна Корінь