26квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА ПОДІЇ Триєдиним фронтом: шахтарі Кіровоградщини вийшли на попереджувальну акцію-протест

ПОДІЇ

Триєдиним фронтом: шахтарі Кіровоградщини вийшли на попереджувальну акцію-протест

30656526 1035854149903448 2404718091285037056 n

Сьогодні, 12  квітня, у Кропивницькому, як і в багатьох містах України, де є урановидобувні шахти, пройшли  попереджувальні акції- протесту.

У Києві, Жовтих Водах, Слувутичі, Південноукраїнську учасники виступили проти «ігнорування з боку центральної влади звернення профспілки з приводу стану галузі». 

«Сьогодні є всі підстави для великого занепокоєння тим, що робиться в енергетичній галузі і в цілому в економіці. Населення України перебуває у надважкому стані. Всі питання стосовно розвитку ядерної галузі – невирішені. Вони загрожують соціальною і ядерною критичною ситуацією», – зазначив голова профкому ДП «СхідГЗК»  Борис Філіпов.

30697980 1035854453236751 3008323822878195712 n

«Попереджувальна акція протесту показує, що ми виступаємо триєдиним фронтом. На території Кіровоградщини три шахти, що дають сировину для того, щоб українські електростанції працювали в необхідному режимі. Ми за те, щоб влада почула нас і сіла за стіл переговорів і створила нарешті державну програму розвтику атомно-промислового комплексу України», – зауважив голова профкому  Інгульської шахти Антон Кулінка.

30653052 1035854249903438 2154189535058067456 n

Учасники попереджувальної акції підписали резолюцію.

«Ми, учасники попереджувальної акції-протесту, працівники і ветерани Державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат", висловлюємо обурення ситуацією, яка склалася навколо підприємств ядерної енергетики та промисловості України.

Атомна генерація забезпечує понад 50 відсотків потреб держави в електроенергії, є наріжним каменем у енергетичній незалежності та безпеці України. Але високорентабельна галузь опинилась у таких умовах, за яких вимушена брати кредити на виконання програм розвитку виробництва, підвищення безпеки енергоблоків. Атомники мають від НКРЕКП не тариф розвитку, а ДИСКРИМІНАЦІЙНИЙ тариф виживання, який не дозволяє вирішувати проблеми забезпечення ядерним паливом з використанням українського урану.

Через це відбувається відтік кваліфікованих працівників за кордон, пов’язаний з неконкурентним рівнем заробітної плати, відсутністю потужної галузевої програми закріплення персоналу та підвищення престижності праці в атомній енергетиці та промисловості.Ми, учасники мітингу, усвідомлюючи персональну відповідальність за безпечну експлуатацію ядерних об’єктів, цілком підтримуємо рішення пленумів та Президії ЦК профспілки, спрямованих на невідкладне вирішення питань по виходу із кризової ситуації.

Тому,МИ ВИМАГАЄМО:

1. Від Прем’єр-міністра України - негайного розгляду проблемних питань функціонування та перспектив розвитку ядерної енергетики та промисловості України на нараді ПІД ОСОБИСТИМ КЕРІВНИЦТВОМ із залученням усіх зацікавлених сторін.

2. Від НКРЕКП – встановлення тарифу для ДП НАЕК «Енергоатом» з урахуванням нагальних потреб галузі, що потребують термінового вирішення.

3. Прискорити розробку та затвердження КМУ Державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу України.

4. Звернутись до КМУ щодо зменшення до 40% для підприємств атомно-промислового комплексу розміру відрахувань частини чистого прибутку за умови спрямування ними 35% чистого прибутку від своєї діяльності на розвиток власних виробничих потужностей.

5. У разі не реагування зазначеними суб’єктами державного управління на наші вимоги у місячний термін, зобов’язати керівництво Атомпрофспілки провести акцію протесту у місті Києві за солідарної підтримки Глобальних Європейських профспілок, членами яких є Атомпрофспілка.

ВИМАГАЄМО ВІД ВЛАДИ ДІЄВОЇ ПІДТРИМКИ АТОМНО-ПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ!», – йдеться в підписаному шахтарями зверненні до влади.

Допоки кропивницькі шахтарі мітингували на площі Героїв Майдану в обласному центрі, в УНІАНі тривала  прес-конференція на тему: «Про стан справ в ядерній енергетиці та атомно-промисловому комплексі України».