25квітня2024

ГОЛОВНА ЕКОНОМІКА Порушень і недоліків на понад 53 мільйони гривень виявили аудитори Кіровоградщини на підприємстві "Теплокомуненерго"

ЕКОНОМІКА

Порушень і недоліків на понад 53 мільйони гривень виявили аудитори Кіровоградщини на підприємстві "Теплокомуненерго"

36 6яФахівці управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області завершили державний фінансовий аудит діяльності комунального підприємства «Теплокомуненерго» Олександрійської міської ради за період з 01.01.2011 по 30.09.2021.

Під час проведення аудиту фахівці виявили неефективних управлінських дій, упущених вигод та непродуктивних витрат на 53,4 млн грн, інформує пресслужба управління Східного офісу Держаудитслужби в області.

Зокрема, установлено завищення Підприємством обсягу заборгованості із різниці в тарифах на теплову енергію на понад 1,7 млн грн. Тобто керівництво КП «Теплокомуненерго» подало недостовірні розрахунки щодо обсягу заборгованості із різниці в тарифах на теплову енергію, що надалі призвело б до безпідставного отримання субвенції з державного бюджету на відшкодування різниці в тарифах на послуги теплопостачання.

Крім того, на фінансовий результат діяльності Підприємства негативно вплинула низка факторів: низький рівень оплати від споживачів за постачання теплової енергії, установлення тарифів на послуги з централізованого опалення на рівні, який не покриває собівартості цих послуг, та наявність значної кредиторської заборгованості за товари, роботи та послуги. Всі перелічені чинники призвели до неможливості вчасного проведення розрахунків згідно з умовами господарських договорів. Як наслідок, Підприємство зайво витратило 2,9 млн грн, а в майбутньому може втратити ще 23,2 млн грн.

Аудиторським дослідженням також виявлено, що найбільш проблемним питанням для Підприємства є безнадійна дебіторська заборгованість за надані послуги з водопостачання та водовідведення для населення на суму 21,9 млн грн. Незважаючи на вжиті КП «Теплокомуненерго» заходи щодо стягнення цієї заборгованості, бажаного результату досягнуто не було. До того ж імовірність отримання у майбутньому економічних вигод від її погашення для Підприємства сумнівна.

Підсумовуючи результати аудиторського дослідження, аудитори надали низку рекомендацій для раціонального використання наявних фінансових та матеріальних ресурсів, поліпшення ефективності управління коштами і майном та покращання фінансових результатів діяльності.

Повідомляємо про функціонування телефонної «гарячої лінії».

Телефонуйте за номером: (0522) 24 44 96.

Повідомляйте про недотримання законодавства при проведенні державних закупівель, неефективне використання коштів державного та місцевих бюджетів, неправильне ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності на підприємствах, установах, організаціях, котрі отримують кошти з бюджетів усіх рівнів та державних фондів або використовують державне чи комунальне майно тощо.

Графік роботи Управління: щодня з 8 до 17 години, у п’ятницю до 15.45. Субота та неділя – вихідні.

Читайте також: