28березня2024

ГОЛОВНА ІНТЕРВ'Ю Дівчина з Кіровоградщини розповіла про своє захоплення плазунами (ФОТО)

ІНТЕРВ'Ю

Дівчина з Кіровоградщини розповіла про своє захоплення плазунами (ФОТО)

164983870 115392170623298 4989714889762070647 n“Сусідів не турбують мої змії”, так коротко про своє захоплення розповідає Наталія Фурман із Малої Виски.



Нещодавно у Фейсбуці дівчина влаштувала справжній фурор своїм дописом серед маловищан.  Наталія Фурман запропонувала місцевим жителям екзотичну послугу від «SnakeRoom_kr» – фотосесію зі зміями або терапевтичний сеанс із плазунами задля подолання герпетофобії (страх рептилій, плазунів, змій). Про це розповіла щотижнева газета Новини громади.

Реакція людей була неоднозначною, серед коментарів було багато обурливих та іронічних:

«Який жах!»

«Да, думаю це той вид послуг, якого ну дуже не вистачало в Малій Висці»

«Люди зглузду з'їхали, немає чим зайнятися, то забавляють себе, чим можуть. Жуть»

«Актуально для Малої Виски! Якщо завелась змія, то нехай не байдикує, нехай також повкалує, а то дармоєдствує. Головне, щоб не втікла».

safe image

Наталія витримала хвилю негативу і виважено відповідала на кожен коментар. Говорить, що очікувала на таку реакцію і була готовою до подібної комунікації.

На інтерв’ю дівчина прийшла не сама, а разом зі своїм улюбленцем – імператорським удавом.Розмова вийшла публічною, адже охочих подивитися і взяти на шию змію – вишикувалася ціла черга.

Ось про що говорили з повелителькою змій.

- Наталю, розкажи які плазуни живуть у тебе вдома?

- На сьогоднішній день у мене три змії на постійному проживанні, які є моїми домашніми тваринами. Найстарший в моїй маленькій колекції – імператорський удав (самець, вік 3,5 роки) він же – boa constriсtor, удав звичайний. Ще є королівський пітон, йому приблизно 1,5 роки. І наймолодша в моїй колекції, самка імператорського удава, зараз їй 7 місяців. Був ще сітчастий пітон на тимчасовій перетримці, але його забрали нові власники.

- Чим харчуються твої змії, які умови їх проживання і чи дорого це?

- Вони їдять різних гризунів, хом'яків, крис, кролів. Замовляю їх через інтернет. Є такі плазуни, що люблять тільки заморожене м'ясо і я їм не відмовляю у такому задоволенні. Для змій важливими є теплі умови проживання. Тому вдома у мене для кожного є термоковрики і постійно підтримується тепла температура зовнішнього середовища. Щомісяця на утримання плазунів я витрачаю близько 2 000 гривень.

- Чи є у тебе улюбленці?

- Я не можу виділити когось одного. Вони усі чудові і за ними захоплююче спостерігати, точніше буде сказати, що є певні види, які для мене більш цікаві, своєю поведінкою, будовою та зовнішнім виглядом. Змії - це специфічні тварини. Коли людина свідомо заводить змію, вона повинна бути готова до того, що ця тварина не має емоційної прив'язки до власника, хоча із задоволенням погріється на руках і складе компанію.

- Зараз я бачу як змія обвила твої руки і завмерла, тобі не боляче?

- Ні, мені комфортніше, коли вона не рухається, так легше тримати її в руках. Вона сприймає мої руки як гілки дерев, тому постійно рухається, щоб знайти зручне положення. Зараз нам обом комфортно.

- Як потрібно поводитись при контакті зі змією?

- Є декілька простих правил. Не можна робити різких рухів, кричати, розмахувати руками. Змія може сприйняти це як потенційну небезпеку і вкусити, захищаючи себе. Ні в якому разі не можна перед контактом зі змією контактувати з гризунами, якщо раптом так трапилось, то необхідно обов'язково вимити руки і при необхідності змінити одяг.

- Чи проходила ти курси, навчання тераріумістів?

- На жаль, в Україні тераріумістика ще не набрала такої популярності як в країнах Європи, де цей вид діяльності активно розвивається і хоч на мінімальному рівні контролюється державними органами. На сьогоднішній день доволі багато інформації можна знайти в інтернеті, особливо цікаві матеріали від іноземних заводчиків, де активно розвиваються зміїні ферми. Також на форумах та в книжках багато статей. Я безмежно вдячна нашим українським терераріумістам які завжди готові прийти на допомогу і з задоволенням передають свій досвід, пояснюючи все до дрібниць.

За себе можу сказати лиш те, що коли придбала свою першу змію, то це було свідоме, зважене рішення. Я розуміла яка це відповідальність, перечитала гору літератури, поспілкувалася з багатьма власниками рептилій і тільки потім прийняла рішення започаткувати проєкт “SnakeRoom”.

- Розкажи детальніше про проєкт «SnakeRoom_kr», яка його мета?

- SnakeRoom це моя маленька мрія, яка поступово стала реальністю. Часто люди не розуміють сенсу такого виду послуги, адже їм здається, це не приносить ніякої користі, задоволення, а більше того - є небезпечно. Нажаль, погляд крізь призму суб'єктивної думки формує не найкраще ставлення до тераріумістики в суспільстві.

Така реакція оточуючих для мене як виклик. Вона спонукає мене рухатися далі в моїх починаннях. За допомогою SnakeRoom у житті людей відбуваються зміни. Хтось подолав герпетофобію, дехто почав відчувати себе та став сміливішим, відважнішим, більш впевненим, а деякі наші клієнти взагалі придбали собі змію. Можливо для когось це дрібниці, та ж коли я проживаю історію людини, відчуваю її хвилювання, а потім бачу неймовірні емоції, розумію, що все не даремно. Мої послуги потрібні. З кожним новим клієнтом ми проживаємо маленьке життя. Бачу ти теж побоюєшся змій, хочеш доторкнутися?

(Я трохи вагаюся, але не можу втриматися від такої можливості. Хоч і дуже боюся, повільно простягаю руку вперед... Вже через секунду відчуваю яка в удава тепла та гладенька шкіра і прислухаюсь як він милозвучно по-зміїному шипить. Від поєднання страху і захоплення моїм тілом пробігають тисячі гарячих “мурах”... Зрештою я опановую себе і повертаюсь до запитань.)

- Чого бояться змії і як себе ведуть коли відчувають небезпеку?

- Стверджувати, що чогось бояться змії тераріумного утримання дуже важко, адже вони настільки одомашнені, що зовсім не проти контакту з людиною. Зазвичай якщо змія чогось лякається, наприклад голосних звуків чи різких рухів, то вона намагається відповзти якомога далі, або ж скручується і ховає голову.

Дуже рідко, коли плазун відчуває небезпеку або ж охороняє кладку яєць може почати шипіти. Стосовно тих рептилій, що мешкають в природі, або ж не приучених до рук, то вони можуть проявляти агресію, кусати, або ж просто будуть від вас тікати. З моїми, на щастя, таких випадків не траплялося. Усі рептилії, що є в моєму домі, ладять з людьми та домашніми тваринами.

- Як сусіди ставляться до того, що у них за стіною живуть змії?

- Їх більше турбують мої собаки, яких у мене двоє. Стаффордширські тер’єри – дуже активні песики, які зовнішнім виглядом і поведінкою привертають до себе увагу. Але, незважаючи на це, є досить дружелюбними собаками.

- Чи втікали твої змії?

- Бувало виповзали із тераріума, але швидко знаходились, зокрема завдяки псам. Собаки голосно гавкають і вказують на місце перебування утікача.

- Як відрізнити пітона від удава?

- Дуже часто люди не можуть назвати чим різняться пітон та удав. На перший погляд ці змії дійсно мають багато схожого. І зазвичай коли люди чують про цих плазунів у них виникає одна й та ж думка, що то є масивна змія, яка душить свою жертву кільцями. Насправді ж, пітони та удави відносяться до абсолютно різних сімейств.

Пітон належить до окремого сімейства - пітони (Pythonidae), удави - представники сімейства ложноногих (Boidae). Найбільшою відмінністю є їхній спосіб розмноження. Пітони є яйцекладучими. Самка пітона відкладає яйця в гніздо, із яких потім вилуплюються маленькі пітони.

Удави ж, є живородячими. Після спарювання, самка удава виношує яйця всередині свого тіла і аж потім народжує живих удавів. Також різницею є ареал розповсюдження цих змій. Пітони поширені на територіях Африки, Індії, Шрі-Ланки, Австралії, Філіппінах та Індонезії.

Удави ж розповсюджені в Центральній та Північній Америці. Є багато різних видів пітонів та удавів і всі вони абсолютно різні, за способом життя, поведінкою, способами полювання, розмірами та зовнішнім виглядом. Вони абсолютно по-різному виглядають, деякі із них ледве досягають розміру в 1м, а дехто досягає гігантських 11м.

Візуально удава від пітона можливо відрізнити оглядаючи голову. У пітонів є виразна кістка над очима, тоді як в удава вона відсутня. Анаконда яка так всіх лякає, також відноситься до родини удавових.

- Що побажаєш нашим читачам?

- Дуже хочеться побажати навчитись цінувати те, що навколо нас, не боятися невідомого, а спробувати пізнати і зрозуміти. Кожного разу, проявляючи ініціативу до пізнання нового, – життя змінюється на краще.

180318822 1717073558495878 2757690407221908949 n

Спілкувалася  Вікторія Румянцева