25квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Професор Володимир Панченко презентував у Кропивницькому нову книгу (ФОТО)

КУЛЬТУРА

Професор Володимир Панченко презентував у Кропивницькому нову книгу (ФОТО)

У День Незалежності України, 24 серпня, в обласному художньому музеї пройшла творча зустріч з письменником Володимиром Панченком, котрий презентував нове видання книги мандрів «Сонячний годинник».

25 14

Час, визначений для заходу минув для присутніх непомітно, оскільки автор не лише захоплююче пише, але й талановито розповідає. Дають знати про себе багаторічна педагогічна викладацька діяльність та фантастична пам’ять непересічної харизматичної особистості.

Тому модераторці - співробітниці музею Лесі Нестройній-Шевченко - практично не довелося втручатися в плин оповіді її гостя.

25 15

Вражала кількість святкових вишиванок, в які цього дня вбралися присутні представники творчої інтелігенції міста й області.

Цікаво, що серед останніх помічена була навіть Валентина Ревва з Бобринеччини, родичка того самого Володимира Винниченка, життя і творчість якого тривалий час вивчав науковець.

Закономірно, що Володимир Панченко насамперед розповів про вікопомні події, пов’язані з написанням і проголошенням Акту про Незалежність від 24 серпня 1991 року, свідком і учасником яких йому як народному депутату від міста на Інгулі пощастило бути. А решту часу присвятив новій (насправді – оновленій і доповненій) книжці «Сонячний годинник» (видавництво «Темпора»).

Відмітив, що на сьогодні найкращий на його думку відгук про неї зробив письменник Андрій Любка.

25 16

25 17

Ось кілька цитат з тієї рецензії популярного літератора: «…Я відчув суміш заздрощів і подиву… Заздрощів, бо книга, про яку йдеться – збірка розповідей про подорожі професора в ті малознані українські закапелки, де народилися, жили й творили видатні українці та пов’язані з Україною постаті (письменники, художники, громадсько-політичні діячі, підприємці-меценати)… А подив мій був викликаний тим, що ці подорожі – попри часто вкрай провінційний, а іноді навіть хуторянський пункт призначення – надзвичайно цікаві й змістовні. Фактично маємо справу зі схрещенням інтелектуальної біографії й подорожніх нотаток. Володимир Панченко їде в село Сидорівку за слідами Василя Симиренка, в Богуславі шукає Івана Сошенка, у Михайловій Горі – Михайла Максимовича, а через Тростянець, Охтирку, Зубівці, Богодухів дорога веде мандрівника до зустрічі з донькою Миколи Хвильового. Таких подорожей у книжці – двадцять чотири. Вони так ретельно описані, що туристичні гіди цілком можуть використовувати їх для організації турів вихідного дня».

Наразі з’явилося й кілька живих відгуків на суботню подію у соціальних мережах.

«…Так его давно знаю, что он мне кажется родственником. Наверное, не только я так думаю, поэтому и задумываются сделать писателя почётным гражданином нашего города. И сделают проголосую "за"! … прекрасную, но дорогущую книгу, поклонники Владимира Евгеньевича покупали не только из любви к его творчеству, но и затем, чтобы помочь ему материально в борьбе с его страшным недугом. Так что к радости встречи примешалась и глубокая грусть», - написала кропивницька поетеса Тетяна Березняк.

На жаль, у розповідь пані Тетяни вкралася неточність. Це не була матеріальна допомога автору. Книги належать видавництву, як і кошти, виручені за них.

Професор Григорій Клочек, котрий під час презентації позитивно відгукнувся про наукову й творчу працю колеги, зауважив, що мало знайдеться в Україні людей, як Володимир Панченко хто б протягом неповного року, уже випустив чотири книги.

Насамкінець композитор Борис Притула разом з дружиною та всіма присутніми виконали пісню «Ой, у лузі червона калина». А ще були традиційні автограф-сесія та фотографування напам’ять.

25 13

Після Кропивницького наступну презентацію книги Володимира Панченка «Сонячний годинник» заплановано провести в день народження письменника й науковця 2 вересня в Києві.

25 18

25 12

 

Федір Шепель,
фото автора