25квітня2024

ГОЛОВНА ПОЛІТИКА Андрій Райкович: Замість підставити місцевому самоврядуванню плече влада ставить йому підніжку

ПОЛІТИКА

Андрій Райкович: Замість підставити місцевому самоврядуванню плече влада ставить йому підніжку

20558 1200x800 2 

Мабуть, ніхто не заперечуватиме, що успішне розв'язання багатьох проблем на місцях залежить від співпраці державних органів з місцевим самоврядуванням.

А що ж маємо на практиці? Повідомлення, що надходять із різних куточків країни, свідчать про відсутність такої співпраці.

"Ми йдемо паралельними курсами: президентська вертикаль – своїм, а місцеве самоврядування – своїм, і про їх об'єднання навколо стратегічних інтересів поки що не йдеться", – коментує ситуацію Кропивницький міський голова Андрій Райкович.

Пояснює: вгорі немає ні ініціативи, ні бажання.

"Ми обговорили з прем'єр-міністром про початок опалювального сезону, висловили свої бачення й застереження. Прем'єр-міністр сказав: «Я вас почув». Крапка. Ні – «Я розберуся», ні – «Я дам відповідні розпорядження", або –  "Проведу розмову з міністром з питань, що ви порушили". Складається враження, що до виборів ніякого конструктивного діалогу з владою не буде. Навіть не зважаючи на те, що йдеться про інтереси простих громадян", – каже очільник міста.

Як приклад наводить ситуацію з намаганням міста взяти кредит на вирішення актуальних для міста та його жителів питань, зокрема, для закупівлі тролейбусів. Місто не переобтяжене кредитними зобов'язаннями. Та й брати кредити – це нормальна практика, весь світ ними користується, треба лише чітко прораховувати можливості їх повернення.

"У нас на руках є рішення кредитного комітету Ексімбанку, державної фінансової установи, про виділення місту кредитного ресурсу, але ми вже кілька місяців не можемо отримати погодження Міністерства фінансів чи хоча б пояснення, чого його нам не дають. Так не повинно бути. Ми не хочемо змагатися з державою. Ми повинні  бути з нею партнерами. Кому не зрозуміло, що чим краще йтимуть справи в місті Кропивницькому, тим краще вони йтимуть в країні Україна?" –  запитує Андрій Райкович.

За його словами, держава намагається перекласти на місцеве самоврядування невластиві йому функції. Наприклад, воно не повинне будувати лікарні, бо це обов'язок держави. Вона відповідальна за життя й здоров'я кожного її громадянина. Так записано в основному законі – Конституції.

"Це те, що так гучно сьогодні називається "великим будівництвом". І якщо місцеве самоврядування вишукало фінансовий ресурси й збудувало для хворих з ускладненнями лікарню або ж відділення, держава має підставити йому плече, а не підніжку. А ми вже третій місяць оббиваємо всі пороги. Я особисто говорив з керівником Офісу президента про це. Він відповів: це не функція Офісу президента. Говорив з прем'єр-міністром, міністром  охорони здоров'я не один раз. Останній поставив умову: якщо відмовимося від святкування Дня міста, він, можливо, приїде відвідати лікарню. Та не відвідування нам  його потрібне, а підтримка", – пояснює Андрій Райкович.

Він переконаний, що прості громадяни не повинні бути заручниками стосунків між державною владою і місцевим самоврядуванням. Ігнорування ж місцевого самоврядування до хорошого не призведе.

"Президент і уряд закликали бізнес допомагати в боротьбі з COVID-19. У нас двома приватними структурами для обласної лікарні закуплено обладнання для проведення тестування хворих з підозрою на коронавірус, проте вже два місяці воно не використовується. Причина – нібито лабораторія обласної лікарні не може пройти сертифікацію. Насправді ж дехто хоче, щоб тести робив тільки державний лабораторний центр", – додає очільник міста.

Відповідаючи на запитання, наскільки актуальним для міста є сьогодні придбання тролейбусів, Андрій Райкович відповів:

"Тролейбуси потрібні не Райковичу, вони потрібні місту. Щодня додається кількість хворих на COVID-19, і хоч ми поки що перебуваємо в "зеленій" зоні, вона може дуже швидко змінити свій колір, і тоді не уникнути транспортного колапсу. Бо вимога перевозити  пасажирів строго за кількістю сидячих місць примусить приватних перевізників зупинити свої маршрутки через їх збитковість. Як це вже було на початку карантинних обмежень. І тоді весь тягар знову ляже на плечі комунального транспорту."

На закінчення, міський голова повідомив, що, не зважаючи на різні перепони, додаткові тролейбуси все ж таки придбають.  

Читайте також:  Андрій Райкович: Маємо зберегти у Кропивницькому найкраще, відродити занедбане, збудувати те, чого бракує 

Кропивницький міський голова Андрій Райкович: територіальні громади мають конкретні програми розвитку

Андрій Райкович: Елементи комунальної культури в Кропивницькому мають бути на високому рівні