24квітня2024

ГОЛОВНА Ще.. ІСТОРІЯ Що розповідають архівні документи про Голокост на Кіровоградщині (ФОТО)

ІСТОРІЯ

Що розповідають архівні документи про Голокост на Кіровоградщині (ФОТО)

2020 01 27 20 00 31 185

У понеділок, 27 січня, в конференц-залі Державного архіву Кіровоградської області, що в Кропивницькому, презентували інформаційно-просвітницький проєкт «Архівна юдаїка та Голокост у Центральноукраїнському регіоні».

2020 01 27 20 02 51 094

"ДАКО веде планомірну і систематичну роботу з вивчення документальної історії іудейської громади й Голокосту. Тож у Міжнародний День вшанування пам’яті жертв жахливої трагедії Голокосту науковці архіву представлять інформаційно-просвітницький проєкт «Архівна юдаїка та Голокост у Центральноукраїнському регіоні». Оскільки його матеріали розміщені на нашому офіційному вебсайті, відтепер з ними мають нагоду познайомитися всі бажаючі: від науковців до школярів. Там, зокрема, представлено: перелік пам’яток монументального мистецтва Кіровоградської області, встановлених на місцях масових розстрілів жертв Голокосту; архівні документи про Голокост в регіоні; інформація про заходи архіву з вшанування пам’яті жертв Голокосту, а також цифрові копії метричних книг про народження, шлюб та смерть осіб іудейського віросповідання, що свого часу створювалися у місцевих синагогах. На превеликий жаль, попри зростаючий масив роботи, наразі проводиться скорочення працівників архіву, в недостатній мірі здійснюється його фінансування", – зазначив директор архіву Олег Бабенко.

2020 01 27 19 59 10 110Більш детально про «Архівну юдаїку та Голокост…» повідомила начальник відділу археографії та використання документів ДАКО Тетяна Гончарова. Виступили також головний равін Кропивницького Дан Закута, співробітниця архіву Лариса Пасічник (розповіла про віртуальний фотоальбом «Забуттю не підлягає: часу не подолати нашого болю»), автор книги «За те, що євреї…» Василь Даценко, історик Юрій Митрофаненко, очільник болгарської спільноти Сергій Осадчий…

2020 01 27 19 59 58 992Особливо емоційно було сприйнято презентацію, вміщеного на сайті ДАКО міжнародного проекту - альбому дитячих малюнків і його анімаційної версії, створених на вірші радянської й ізраїльської поетеси Алли Айзеншарф (1936-2018) «На нас полюють німці і собаки», яку провів співробітник архіву Віктор Білоус. Дослідник розповів про свою участь в міжнародній науковій конференції в Ризі, де, власне, й долучився до проєкту художниці й педагогині з Санкт-Петербурга Наталії Воронцової; проекту, котрий з допомогою віртуальних образів має на меті розповісти дорослим і дітям про Голокост, про пережиті п’ятирічною дівчинкою жахи війни і гетто, - зробивши україномовний переклад віршів. Зараз він працює над їх англійською версією. За словами Віктора Білоуса презентація згаданого проекту планується навіть в Організації Об’єднаних Націй.

У ДАКО також було представлено виставку архівних документів «Голокост на Кіровоградщині».

2020 01 27 20 03 55 237

2020 01 27 19 58 19 302

Федір Шепель,

фото автора