20квітня2024

ГОЛОВНА Ще.. КОЛОНКИ Документи Ігоря Бабанського передано до Кіровоградського архіву

З ПЕРШИХ УСТ | НОВИНИ КІРОВОГРАДЩИНИ

Документи Ігоря Бабанського передано до Кіровоградського архіву

IMG 3489

Ну, що, здавалося б, такого особливого: хтось передав документи на зберігання до архіву? Втім, стільки емоцій і різнобарв’я почутого подекуди не буває навіть на спеціально підготовлених мистецьких зустрічах!

Отож, 23 травня в Державному архіві Кіровоградської області проведено захід, на який зібралися педагоги, природознавці, архівісти, колекціонери, музейники, краєзнавці, журналісти, рідні та знайомі Ігоря Бабанського (1923-1992). 

У рік 95-річчя від дня народження цього відомого педагога, нумізмата й еколога на присутніх чекала виставка документів з родинного архіву, переданих до названої державної установи  його донькою Ніною Ігорівною.

Виступаючі говорили про багатогранність таланту цієї людини, котру можна було порівняти хіба що з представниками доби Відродження. 

Директор архіву Олег Бабенко сказав: «Сьогодні ми зібралися водночас з буденної, але й щасливої нагоди. Родині Бабанських і Ігорю Тихоновичу зокрема довелося пережити фактично все, що пережила Україна протягом минулого століття: і війни, і голодомори, і подальший непростий час. Він і сьогодні живий своїми справами. Тому особливо вдячний Ніні Ігорівні, яка погодилася передати родинні документи до архіву, де вони набудуть нового життя». 

Працівник архіву Андрій Кривуляк зауважив, що серед добре збережених родиною документів, жодного – другорядного. 
Знаний учений і педагог Надія Калиниченко розповіла про діяльність Ігоря Тихоновича на ниві розумного, доброго й вічного. Зокрема, про вміння поширити передовий педагогічний досвід. 

Краєзнавець Федір Шепель зупинився на широкому колі знаних людей, з якими довелося спілкуватися Ігорю Бабанському: родичі творця легендарних «Катюш» Георгія Лангемака, літературознавець Павло Негрєтов, колекціонер Олександр Ільїн, кардіохірург Микола Амосов, всесвітньовідомий педагог Василь Сухомлинський, племінник Лесі Українки – письменник Юрій Косач, археолог, академік Дмитро Телєгін та багато інших. 

Представник обласного краєзнавчого музею Павло Рибалко поділився інформацією про подаровану в 60-ті роки минулого століття Бабанським колекцію монет, а краєзнавець Олена Класова – про його дружбу з її батьком, котрий теж був завзятим нумізматом. 

Цікавою була розповідь племінниці легендарного колекціонера Олександра Ільїна – Ірини Іванівни про ґречність та щиру душу Ігоря Тихоновича, котрий навіть її, значно молодшу, називав на «Ви». Про те, що крім усього іншого, Бабанський добре розумівся на лікарських рослинах та штучному вирощуванні грибів. 

Колекціонер-нумізмат Вадим Орленко запевнив, що Ігор Тихонович був незаперечним авторитетом у цьому середовищі, неодноразово допомагав початківцям. 

Завершуючи зустріч, Ніна Бабанська подякувала працівникам архіву, котрі взяли на зберігання документи, що стосуються життя і діяльності її батька.