20квітня2024

ГОЛОВНА Ще.. КОЛОНКИ Мандрували шевченківськими місцями: кропивничани по-новому відкривають для себе Україну (ФОТО)

З ПЕРШИХ УСТ | НОВИНИ КІРОВОГРАДЩИНИ

Мандрували шевченківськими місцями: кропивничани по-новому відкривають для себе Україну (ФОТО)

Інколи людині за все життя не щастить побачити стільки знакових місць, пов’язаних з історією України та її славних синів, як це вдалося прихильникам кропивницького Клубу «Мандрівник» у перші два вихідні червня.

1CIMG4179

Звісно, дорога була не близька й місцями непроста. Але перлина вітчизняної архітектури ХУІІ століття - Густинський монастир, що на Чернігівщині, - перевершив усі сподівання!

2 CIMG4165

Не дивно, що в 1845 році щаслива доля дала можливість малювати його казкові церкви Тарасу Шевченку. В заснованому в 1600 році монастирі, мовою, близькою до тогочасної української народної, написано безцінну пам’ятку нашої історіографії та етнографії «Лiтопис Густинського монастиря». Невимовні почуття екскурсантів викликало й та обставина, що свого часу стежками обителі ходили Київський митрополит Петро Могила, українські гетьмани. До речі, під Трапезною церквою, побудованою на кошти Івана Мазепи, знаходиться усипальниця родини Рєпніних, тісно пов’язаної з долею Тараса Шевченка.

Того ж дня з околиць мальовничої Густині перемістилися до не менш мальовничої «Качанівки» - легендарного палацо-парковного ансамблю, який почав формуватися ще у ХУІІІ столітті.

3 CIMG4222

4 CIMG4235

5 CIMG4287
Тут теж вразили не тільки краса чисельних незрівняних краєвидів з зеленими насадженнями та перлинами архітектури у поєднанні з водною гладдю ставків, але й розповіді про колишніх господарів Тарновських і Харитоненків та їх гостей. Адже садибу меценатів і колекціонерів українських старожитностей своїми візитами вшановували композитор Михайло Глинка (в тутешній альтанці творив оперу «Руслан і Людмила»), Тарас Шевченко, який тут творив свої геніальні поезії, Ілля Рєпін за сприяння Дмитра Яворницького робив замальовки до знаменитих «Запорожців», які пишуть листа турецькому султану, і багато-багато інших діячів вітчизняної культури.

Попри примхи погоди (з ранку почалася справжня злива!), наступного дня нам вдалося побувати ще в кількох чарівних куточках, пов’язаних з іменами свідомої української аристократії минулого. Звісно дощ завадив як слід розглянути один з кращих в Україні Тростянецький дендропарк. Втім, пощастило поговорити і навіть взяти автографи у місцевого краєзнавця Ростислава Маляренка, котрий з дитинства досліджує подвижницьку історію його створення представниками гетьманського роду Скоропадських. В Сокиринцях фотографували палац відомого козацько-старшинського роду Галаганів, де гостили Пантелеймон Куліш та Микола Костомаров, з якими товаришував Тарас Шевченко і де виступав найвідоміший кобзар Остап Вересай.

6 CIMG4315

7 CIMG4323

Нарешті погода змилувалася і в другій половині недільного дня кропивничани насолоджувалися ще одним палацо-парковиим ансамблем. Цього разу вже на Полтавщині. На власні очі пощастило побачити садибу легендарного роду Закревських у селі Березова Рудка. А ще насолодитися неповторними розповідями директора місцевого музею привітної Валентини Гончар. Зокрема, про найглибше Шевченкове кохання до Ганни Закревської. Поділитися враженнями від таємничої Березорудської піраміди-каплиці, що дивом збереглася до нашого часу.

8 CIMG4326

9 CIMG4357

Після сказаного. Звісно, як завжди під час туристичних мандрівок, великою краплею дьогтю став жахливий стан доріг, якими доводилося добиратися до цих національних святинь. Але ще більшою – байдужість до збереження і реставрації, що досі тримається на голому ентузіазмі окремих людей,з боку державних чинників. Коли ж уже нарешті й ці люди почнуть цікавитися святими в прямому й переносному значенні місцями, без яких немислима українська історія і культура?!

Федір Шепель