20квітня2024

ГОЛОВНА Ще.. КОЛОНКИ Віктор Григорович: пам’ятник руйнується, написи стираються

З ПЕРШИХ УСТ | НОВИНИ КІРОВОГРАДЩИНИ

Віктор Григорович: пам’ятник руйнується, написи стираються

Метрів за 7-10   від  могили, де  похований батько моєї  дружини,  височить  пам'ятник   великому  українському  вченому-славісту  Віктору Івановичу Григоровичу.

i400Учений-славіст народився 12 травня 1815 року у місті Балта Подольської губернії, в родині дрібного чиновника. Його батько був українцем, мати (уроджена Шелеховська) походила зі шляхетного польського роду. Середню освіту Віктор здобув в уніатському училищі при монастирі Василіанського ордену міста Умані. 

Про  це я  прочитав у біобібліографічному досьє до 200-річчя від дня народження В. І. Григоровича. 

DSC 0010Помер  Григорович 31  грудня  1876 року, а пам’ятник  йому  поставили  18 жовтня 1892 року на  його  могилі  на  Петропавлівському  цвинтарі  у загорожі біля Петропавлівської церкви у Єлисаветграді, яку знищили  більшовики  у 30-ті роки минулого століття. Разом з церквою сплюндрували і могилу Григоровича. 

Надгробний пам'ятник ученого кілька десятиліть знаходився на подвір'ї місцевого краєзнавчого музею.  Вдруге могилу видатного ученого сплюндрували на початку 70-х років минулого століття, коли забудовували житловий масив на вулиці Полтавській, а пам'ятник  у 1969  році перенесли на Рівненське кладовище, де він стоїть і нині на порожньому шматку землі. 

Останки вченого не переносили. Скоріше  всього  вони залишились  у сквері за магазином «АТБ» на вулиці Полтавській. Тим  часом, пам’ятник  руйнується,  написи  стираються,  як і стирається пам'ять  про  великого  українського  вченого-славіста – майже ровесника Тарас Шевченка.

Довідково:  Учений-слов’янознавець Віктор Іванович Григорович дослідив і розробив ряд важливих питань з археології, історії, мов та літератур слов’янських народів.          

Вивчав пам’ятки слов’янської писемності, історичні зв’язки слов’ян, літератур і мов, болгарські та македонські діалекти. Він довів, що письменність і культура слов’янських народів виникли на суто слов’янському ґрунті, а не завезені ззовні. Перу видатного етнографа та лінгвіста належать більше 50 наукових праць, серед них «Статті, що стосуються стародавньої слов’янської мови» та «Слов’янське наріччя» (1884), де вчений дав фонологічну і морфологічну характеристику української мови. Мета цього видання – привернути увагу до особистості та наукового подвижництва вченого, його краєзнавчих досліджень на теренах Європи та України.

Коли стаєш свідком таких негативних явищ як стирання національної пам'яті про видатних діячів української культури, то приходиш до висновку, що Революція (національної) Гідності лише почалася у 2014 році і ще дуже далеко до її завершення. Якби хоча б 10% громадян Кропивницького відчували справжню національну гідність, то вони б не давали проходу "народним обранцям" в Кропивницькій міській раді і примусили б їх відреставрувати пам'ятник великому українському вченому-славісту і встановити його в належному місці в центрі Кропивницького...

На фото – пам'ятник Григоровичу на  сучасному Рівненському  цвинтарі у Кропивницькому. 

Олексій Волович,

кандидат історичних наук, політолог