25квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА Ще.. КОЛОНКИ Педагоги Кіровоградщини відвідали Немирівське скіфське городище

З ПЕРШИХ УСТ | НОВИНИ КІРОВОГРАДЩИНИ

Педагоги Кіровоградщини відвідали Немирівське скіфське городище

Туристичні поїздки здатні мало не за добу перенести людину з однієї епохи в іншу. 

Сьогодні ввечері в сучасному місті ти дивуєшся спецефектам, що стали можливими завдяки комп’ютерним технологіям, а вже наступного ранку чуєш, як учасники туристичної поїздки, організованої агенцією «Terra nova», намагаються збагнути, як близько чотирьох тисяч років тому, без бульдозерів і вантажних авто, прямо посеред степу виростали мегаспоруди у вигляді кілька кілометрових височенних земляних валів.

Саме про це говорили педагоги Кіровоградщини, котрі нещодавно відвідали Немирівські вали або так зване Немирівське скіфське городище, що на Вінничині. Щодо того, хто їх насипав, серед науковців до цього часу немає єдиної думки. Адже вже в добу панування трипільської культури на цих ста гектарах існувало протомісто. Пізніше його оборонною спорудою користувалися скіфи. А тисячоліття тому оселилися древні русичі. Земляні вали по периметру протяжністю більше чотирьох кілометрів мають висоту до дев’яти метрів, хоч спочатку сягали тридцяти. Жителі городища займалися землеробством і скотарством, торгували з Північним Причорномор’ям, зокрема з грецькою Ольвією. У п’ятому столітті до нашої ери батько історії Геродот називав жителів цього краю скіфами-землеробами. Від початку існування валів річка Мирка ділить їх на дві частини. Тож не дивно, що передостаннього липневого дня, коли наші земляки тут десантувалися з мікроавтобуса, посеред запашного степового різнотрав’я, їм вималювався чудовий пейзаж. Певно щось схоже спостерігали й трипільці, й скіфи…

2018 08 03 23 37 42 547

Ну, а ввечері кропивничани, маловисківці, бобринчани побачили вже інше, сучасне диво, пов’язане з передовими технологіями ХХІ століття. Вінницький фонтан! Можу з впевненістю сказати, що подивитися на казкову гру води і різнобарвного світла у супроводі класичної, естрадної та народної музики, вечорами приходить значно більше людей, ніж на футбол у Кропивницькому. Плаваючий фонтан, побудовано сім років тому безпосередньо в руслі Південного Бугу. Попри певну тісняву й навіть штовханину глядачі просто приречені отримувати естетичне задоволення від заворожуючого світло-музичного й лазерного шоу.

2018 08 03 23 32 43 071

2018 08 03 23 33 54 498

2018 08 03 23 35 27 562
Подейкують, що в Умані відкрито не гірший, навіть кращий сучасний фонтан. Можливо. Одне можна сказати точно, що в тамтешньому дендропарку «Софіївка», де ми теж побували в ході екскурсійної поїздки, з ХУІІІ століття не старіє відомий усім  (бодай з малюнків чи світлин) водограй, що виривається з пащеки змії.

2018 08 03 23 36 24 302
Р. S. Радіти б від побаченого. Так ні. Згадалося, як не так уже й давно (за нашої пам’яті) в руслі облагородженого Інгулу, прямо в центрі тодішнього Кіровограда, задовго до Вінницького фонтану, зробили щось схоже. Але недовго тішили око тутешні водограї. Краса та чомусь у нас не прижилася…

Федір Шепель,

фото автора