19квітня2024

ГОЛОВНА КРИМІНАЛ Врятувало щиросердне каяття: на Кіровоградщині дівчину, яку вербували терористи, звільнили від покарання

КРИМІНАЛ

Врятувало щиросердне каяття: на Кіровоградщині дівчину, яку вербували терористи, звільнили від покарання

72 193Контррозвідники СБУ на Кіровоградщині викрили спробу залучення мешканки Макіївки Донецької області на користь спецслужбі незаконного збройного формування «ДНР».

Встановили, що дівчина була незаконно затримана представниками так званої «МДБ ДНР» за нібито нелегальні валютні операції. Через психологічний тиск, залякування та погрози кримінального переслідування зловмисники змусили жінку погодитись на конфіденційне співробітництво для збору розвідувальної інформації про підрозділи Збройних Сил України, які дислоковані на підконтрольній українській владі території Донеччини.

У зв’язку із неможливістю збору необхідної інформації для терористів та побоюючись незаконного позбавлення волі, українська громадянка робила кілька спроб покинути тимчасово окуповану територію Донецької області. Після вдалого перетину лінії розмежування у листопаді минулого року мешканка Макіївки дісталася до одного із райцентрів Кіровоградщини, де проживає по теперішній час.

Усвідомлюючи протиправність своїх дій та негативні наслідки такої співпраці, дівчина розповіла СБУ про обставини свого вербування і поставлені розвідувальні завдання.

У ході перевірки було встановлено, що українська громадянка не виконувала злочинних завдань на користь терористичної організації. За матеріалами слідчих СБУ рішенням суду жінку звільнено від кримінальної відповідальності.

Служба безпеки України нагадує, що особа, крім організатора і керівника терористичної групи чи терористичної організації, яка добровільно повідомила правоохоронний орган про відповідну терористичну діяльність, сприяла її припиненню або розкриттю злочинів, вчинених у зв’язку із створенням або діяльністю такої групи чи організації, якщо в її діях немає складу іншого злочину, звільняється від кримінальної відповідальності.