25квітня2024

ГОЛОВНА КРИМІНАЛ Кропивницька журналістка дослідила заплутану історію в’язня-втікача (ФОТО)

КРИМІНАЛ

Кропивницька журналістка дослідила заплутану історію в’язня-втікача (ФОТО)

c1da877 tichkov dmitro 1

Вісім років тому, навесні 2013 року, у Петрівській колонії суворого режиму № 49, що у селі Новий Стародуб, неподалік Олександрії, сталась надзвичайна подія.

Тоді немов у голлівудському фільмі на територію колонії залетів гелікоптер, розповідає на сторінках "Української правди" кропивницька журналістка-розслідувачка Анастасія Зубова.

Згодом з’ясувалося – один з ув’язнених, Дмитро Тичков, організував втечу. Тоді йому не вдалося здійснити заплановане, але за три роки Тичков таки втік із виправного закладу у Кропивницькому.

На момент спроби втечі з Петрівської колонії Дмитру Тичкову був 41 рік. Він родом з Криму, жив у Сімферополі, був одружений, виховував неповнолітню доньку. Починаючи з 90-х років, його біографія налічує 5 судових вироків, кожен із яких він отримував щойно вийшовши з-за ґрат. Щоразу йому вдавалось звільнитись достроково за зразкову поведінку.

Останнім вироком, який відбувати Тичков прибув на Кіровоградщину, його засудили за викрадення мільйона гривень із сейфу підприємства, де він працював начальником інформаційної безпеки.

Дмитро Тичков спланував втечу з Петрівської колонії залучивши до оборудки Олега Крушанока, котрий відбував покарання за зґвалтування. В матеріалах справи йдеться, що той заборгував йому картковий борг.

У тюрмі, вказано у тексті обвинувачення, Тичков обдзвонив приватні авіакомпанії та замовив гелікоптер. За легендою – для перевезення цінного вантажу до Херсона.

Але спроба провалилася. Працівники тюрми почали кидати каміння у гелікоптер та попередили, що стрілятимуть. У результаті пілот Євген Зотов вимкнув двигун та викинув ключі.

24190db tichkov dmitro gelikopter 2

У справі про спробу втечі з Петрівської тюрми відбулося п’ять судових розглядів – від районного до касаційного суду. Остаточні вироки отримало лише двоє людей – пілот Євген Зотов (відбувся строком умовно) і пособник Тичкова Олег Крушанок. Вітчим останнього помер у 2015 році, справу щодо нього закрили.

У березні 2017 року, тобто за 5 років після подій, Кіровоградський райсуд виправдав пілота за обвинуваченням у пособництві втечі та присудив 510 грн штрафу за порушення правил повітряних перельотів.

У вересні 2016 року Дмитро Тичков зник з камери №77 режимного корпусу Кіровоградської установи виконання покарань №14, куди його перевели на час судового розгляду справи про спробу втечі з Петрівської тюрми. Його недорахувалися ввечері того дня, після чого оголосили сигнал "Буря-3" (втеча в’язня) й викликали слідчих.

За 4 роки після втечі колишня дружина в’язня звернулася до Кіровського районного суду Кропивницького з проханням встановити факт смерті Тичкова. Мовляв, в інтересах своєї доньки, яка має отримати спадщину. У матеріалах справи йдеться, що у лютому 2017 році Тичков, перебуваючи в Криму, прийняв громадянство Росії, за даними Інтерполу, змінив прізвище на Шереметьєв й отримав новий паспорт. Заявниця стверджувала, що у січні 2019 року Тичков при керуванні парапланом в районі с. Зелене Бахчисарайського району АР Крим не впорався з керуванням і внаслідок падіння повітряного засобу загинув. На підтвердження надала медичне свідоцтво і довідку про смерть, видані на окупованій території.

Суд, узявши до уваги ці дані, а також лист Об’єднаної федерації спорту надлегкої авіації Росії, фотознімки поховання і покази свідка, встановив факт смерті в’язня-втікача.

На основі встановлення факту смерті адвокати родини Тичкова-Шереметьєва через суд закрили провадження у справі спроби втечі з Петрівської колонії.

Деталі історії в’язня-втікача – тут.