20квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Православні Кропивницького закликають весну медовими жайворонками

КУЛЬТУРА

Православні Кропивницького закликають весну медовими жайворонками

22 березня вшановується пам’ять 40 мучеників Севастійських – це одне із найшанованіх православних свят, тому в цей день полегшується строгість Великого посту та  прийнято молотися, щоб рідні люди повернулися неушкодженими з вiйськової служби.

22 11

У народі його ще називають Сороки – зустріч весни. Люди чекали погоди, яка була б сприятливою для проведення польових робіт.

22 6Жінки цього дня пекли булочки у формі жайворонків, обмазаних медом. Їх потрібно роздавати дітям та їсти самим, аби птахи прилетіли швидше, адже вони якраз і є вісниками весни.

Дівчата  ж варили сорок вареників і частували хлопців, щоб мороз любистку не побив — найулюбленіше зілля дівчат. Відваром із цієї рослини миють волосся, аби його аромат причаровував хлопців.

Школярі приносили вчителеві сорок бубликів за добру науку.

Хто на це свято працюватиме, тому зробиться 40 болячок. У давнину до середини березня ніхто з чоловіків по п’ятницях не працював у полі, а жінки не прали. Якщо чоловік буде що-небудь робити волами, то або віл несподівано паде, або в самого селянина всохне рука чи нога. Всю іншу роботу виконувати не заборонялося.

 

За матеріалами інтернет-видань