20квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Бібліотекарі Кропивницького відшукали старовинні рецепти української кухні та влаштували смачну дегустацію (ФОТО)

КУЛЬТУРА

Бібліотекарі Кропивницького відшукали старовинні рецепти української кухні та влаштували смачну дегустацію (ФОТО)

21 23

«Енеїда» Івана Котляревського – це справжня енциклопедія української кухні кінця XVIII – початку XIX сторіччя. 

21 24

До дня народження засновника нової української літератури бібліотека для дітей №19 Кропивницького відкрила тимчасову ресторацію – «Енеєва кухня».

Про це йдеться на сторінці у Фейсбуці закладу. 

Усі читачі книгозбірні мали можливість скуштувати страви, описані Котляревським у славнозвісній «Енеїді». 

Бібліотекарі відшукали старовинні рецепти, які були популярними на українському столі у давнину, та влаштували надзвичайно смачну дегустацію.

Чим же ласували козаки на чолі з «парубком моторним»? 

Галушки, потапці, пудики, шулики, мандрики - саме цими традиційними стравами протягом дня пригощали організатори свята своїх гостей.

21 25

21 26

Довідково:

Галушки – страва, яку подавали на вишуканих прийомах. 

Потапці – давній козацький бутерброд із житнього хліба з підсмаженим салом та зеленню. 

Пундики – смажені коржі на сироватці перемазані засмажкою із цибулі. 

Шулики – запечені тістечка того часу із цукром та маком, які заправляють розтертими в макітрі маком, цукром та медом. 

Мандрики – сирне печиво схоже на пампушки.