18квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Література очима дітей: юні кропивничани проілюстрували твори класика світової літератури (ФОТО)

КУЛЬТУРА

Література очима дітей: юні кропивничани проілюстрували твори класика світової літератури (ФОТО)

P1010082

Учора, 5 червня, у літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого презентували виставку дитячих малюнків «Казки О.С. Пушкіна очима дітей», присвячену 220-річчю від дня народження класика світової літератури.

P1010027

Це спільний захід музею та художньої школи імені Олександра Осмьоркіна в рамках просвітницького проекту «Література очима дітей».

В експозиції представленні авторські роботи учнів художньої школи – ілюстрації до улюблених казок Олександра Пушкіна. З яскравих, різнобарвних малюнків, виконаних на папері гуашшю та аквареллю, а також із графічних робіт на нас дивляться герої відомих творів для  дітей: «Казка про рибака та рибку», «Казка про попа і наймита його Балду», «Казка про мертву царівну».

Діти проілюстрували й інші поетичні твори поета: «Край Лукомор’я дуб зелений», «Руслан  і Людмила», «Я мить чудову пам’ятаю», «Пісня про віщого Олега».

Знайомлячись із роботами юних майстрів пензля, глядачі  усвідомлюють, що їм пощастило виростати на кращих  зразках світової літератури.

Співробітники музею підготували виставку книг поета, які потрапили до музею з особистих книгозбірень письменників-земляків, обмінних фондів Парламентської бібліотеки, Одеської та Житомирської обласних бібліотек, були придбані у колекціонерів. У вітринах – рідкісні видання 1907, 1912 та 1916 років, першої пол. ХХ ст., переклади поезій О.С. Пушкіна українською мовою (в тому числі наших земляків Сави Голованівського, Тереня Масенка, Олеся Жолдака), літературно-краєзнавчі розвідки Григорія Гусейнова, Леоніда Куценка, Юрія Матівоса, Сергія Шевченка, Володимира Боська, Анатолія Юрченка.

P1010052

Науковець Наталія Мельниченко підготувала цікаву розповідь про шляхи Пушкіна, які пролягли нашим степовим краєм у ХІХ ст. Відомо, що він побував на Єлисаветградщині тричі: у 1820, 1821 та 1824 роках. Зокрема своє 25-річчя відзначив у маєтку єлисаветградського предводителя дворянства Льва Добровольського в селі Сасівка, нині Компаніївського району. Бував Пушкін у родовому маєтку Миколи Раєвського Бовтишці, нині Олександрівського району, гостював  у маєтку Шпакове, нині Новомиргородського району у поета Миколи Гнєдича. Згадали й про молодшу доньку Пушкіна – Наталію, яка з чоловіком-військовим у 1850-х роках жила в Єлисаветграді, брала активну участь у громадському житті міста. За її ініціативою у приміщенні Єлисаветградського юнкерського кавалерійського училища влаштовувалися благодійні вечори та лотереї.

На захід до музею завітали автори малюнків, викладачі художньої школи, учні ліцею «Нова школа» Катеринівської сільської ради та любителі творчості поета.

Школярам продемонстрували мультфільм «Казка про рибака та рибку», дубльований українською мовою. 

P1010026