26квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Живописний твір художника з Кропивницького став єдиним експонатом незвичайної виставки

КУЛЬТУРА

Живописний твір художника з Кропивницького став єдиним експонатом незвичайної виставки

29 28У художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна у Кропивницькому презентували виставку однієї картини «Блакитний собор Якова Паученка» до Дня Хрещення Київської Русі-України. 

Основою незвичайної експозиції є живописний твір відомого кропивницького митця заслуженого художника України Сергія Шаповалова «Блакитний собор», на якому зображено унікальну пам’ятку історії, містобудування та архітектури 1912 року загальнодержавного значення – Свято-Вознесенський собор у Бобринці Кіровоградської області.

Ця споруда зведена за проектом талановитого єлисаветградського зодчого Якова Паученка.

Не менш цікавою є й історія написання самої картини та те, як вона потрапила до фондів музею. Твір написаний живописцем у 2014 році і цей факт вже є символічним для музейників, адже рівно за сто років до того художник архітектури Яків Васильович Паученко, маючи всього 48 років, пішов з життя, залишивши нам чарівні будівлі, що нині є  не просто архітектурними перлинами історичного центру нашого міста, а його візитівкою. 

А подарував Сергій Шаповалов це полотно до музейної колекції 21 березня 2016 року - у день народження Якова Паученка під час урочистостей з нагоди відзначення його 150-річного ювілею

.Доповнюють виставку оригінальні матеріали з музейної скарбниці.

«Собор було закладено 1898 року в центральній частині базарної площі Бобринця. Безпосереднє будівництво його почалося 1905 року на кошти місцевих мешканців, однак значну частину пожертв зробили меценати. Найбільший вклад внесли дійсний статський радник Артем Ворников та купчиня Ганна Дмитрян», – розповіла директорхудожньо-меморіальногомузею О.О.Осмьоркіна Віта Чернова.

Детальніше за посиланням.