19квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Про щоп’ятничні кіноперегляди в одній із ОТГ Кіровоградщини

КУЛЬТУРА

Про щоп’ятничні кіноперегляди в одній із ОТГ Кіровоградщини

У Бобринецькій ОТГ щоп’ятниці о 20:00   збираються місцеві жителі громади та із сусідніх сіл на традиційні кіновечори під відкритим небом «Кіно там, де ти».

У вересні виповниться річниця проекту, який щоразу збирає все більше аудиторії. Реалізований він за підтримки програми DOBRE в рамках проекту "Голос громади в місцевому самоврядуванні", який на Кіровоградщині втілює Спілка "Громадські ініціативи України" та "Агенція сталого розвитку "Хмарочос".

"Спілкуючись з молоддю, виникло запитання, що їй немає де проводити дозвілля. Ми провели опитування серед учнів та студентів навчальних закладів, людей середнього віку. І так виникла потреба написати проект. Завдяки нашому мандрівному кінотеатру ми маємо можливість рухатися по всіх селах громади – у селах Дмитрівка, Коржева, бували в освітніх закладах, дитячих, на території місцевого скверу під відкритим небом", – розповідає членкиня ГО «Центр територіального успіху», керівниця проекту, заступник міського голови Бобринецької ОТГ з соціально-гуманітарних питань Людмила Кривошея.

Перед переглядом фільму проводяться тематичні обговорення та презентації. Роботу бобринецького кіноклубу організовує ініціативна група та ГО «Центр територіального успіху». Кожне присвячене певній темі, наприклад, «Ідеї, що рухають світ» (тема громадського активізму), «Світ без кордонів» - про туризм і роль громади у його розвитку, «Магія добрих вчинків» - темі волонтерства й зоозахисту та інші.

"Під час кіновечора, який відбувся 2 серпня, ми говорили про волонтерство і  зоозахист. А потім був цікавий фільм про зв'язок людини і собаки «Шлях додому», благодійна акція. Тема волонтерства широка, але ми звузилися до теми зоозахисту. Повідомили, що у нашому місті є притулок «Чотири лапи». Ми озвучили, що був написаний проект, ініціатори і автори цього проекту Володимир Нечай і Тамара Лашкул -  вони були присутні на кіноперегляді. Проект вони писали в рамках Громадського бюджету. У жовтні буде відзначатися річниця притулку для безпритульних тварин. Але навіть не всі жителі Бобринця знають про його існування. І ми запросили Тамару і Володимира, які розповіли про притулок, які проблеми, хто волонтерить, як працюють", - зазначає членкиня ГО «Центр територіального успіху» Світлана Бадиця.

Кожен кінофільм організатори намагаються погоджувати із власниками авторського права. Кожен кіновечір – це незабутня мандрівка Бобринцем та Україною. 16 серпня на черговому кінопоказі "Світ без кордонів" відбулася знакова презентація відеосюжету про "Бобринець туристичний", який було створено Frame Studio Kropyvnytskyi разом з активістами громади.

Також у громаді проводяться кіно- та відеомайстерні в рамках проекту «Голос громади в місцевому самоврядуванні» програми DOBRE Спілкою Громадські ініціативи України та Агенцією сталого розвитку «Хмарочос». Вже створено першу урбаністичну відеопоезію про Бобринець. Над відео працювала молодь. А "Центр територіального успіху" зараз працює над ідеєю кінофестивалю для громад Кіровоградщини.