29березня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Юрій Олеша повертається: у Кропивницькому встановили пам’ятну дошку видатному письменнику (ФОТО)

КУЛЬТУРА

Юрій Олеша повертається: у Кропивницькому встановили пам’ятну дошку видатному письменнику (ФОТО)

22337 368x264 2

У середу, 2 жовтня, у Кропивницькому відкрито пам’ятну дошку з нагоди 120-річчя від дня народження нашого земляка Юрія Олеші (1899-1960), відомого прозаїка й драматурга.

22335 368x264 2

Згадуючи письменника, любителям літератури, як правило, приходить на пам’ять роман-казка «Три товстуни», або – роман «Заздрість», врешті-решт – біографічні щоденники «Жодного дня без рядка» та його легендарний вислів «Письменники – інженери людських душ». Менше вони знають, що Юрій Олеша – уродженець Єлисаветграда. І саме по вулиці Шевченка (на той час Петровській), де він побачив світ, за сприяння товариства поляків краю «Полонія» увічнено його пам’ять.

В «Історичному календарі Кіровоградщини на 2019 рік. Люди. Події. Факти» знаний краєзнавець Володимир Босько повідомляє, що народився Юрій Олеша в нашому місті 3 березня, а потім, з трирічного віку, жив в Одесі. Втім, ще раз «відвідав Єлисаветград у 1918 році у складі товариства молодих поетів «Зелена лампа»…».

Цікаво, що в україномовній  Вікіпедії говориться, що Юрій Олеша «народився у католицькій сім'ї, походженням із старого білоруського шляхетського роду. Його рідною мовою була польська».

Символічно, що пам’ятна дошка літератору розміщується навпроти пам’ятника найвідомішому українському письменнику Тарасу Шевченку та ще й на будинку, де колись функціонувало улюблене кафе письменників і митців «Перлина степу».

Насамкінець додамо, що українській громаді Кропивницького можливо теж вже пора брати приклад з польської у справі встановлення меморіальних дошок видатним особистостям, наприклад, Лесі Українці, Євгену Чикаленку, Ольгерду Бочковському, Миколі Кулішу та багатьом іншим уславленим людям, котрі тут жили, навчалися або навідувалися сюди в різні часи. А розпочати б цю діяльність бажано б з повернення на фасади будинків по Дворцовій – знятих у ході нещодавніх перебудов та зведення будівель наново – меморіальних дошок на честь корифеїв українського театру, зокрема.

22338 368x264 2

Федір Шепель