16квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Письменник Віталій Запека презентував у Кропивницькому незвичайний роман про російсько-українську війну (ФОТО)

КУЛЬТУРА

Письменник Віталій Запека презентував у Кропивницькому незвичайний роман про російсько-українську війну (ФОТО)

2020 01 26 14 17 03 908

У суботу, 25 січня, у відділі мистецтв обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського, що в Кропивницькому, відбулася зустріч із полтавським письменником, фотохудожником і громадським діячем Віталієм Запекою, який презентував свій новий роман «Цуцик».

2020 01 26 14 13 49 847

"До збройного конфлікту на Донбасі Віталій Запека був фотохудожником, причому рейтинговим: за версією сайту Fotografers, входив до сотні кращих в Україні. Лише віднедавна відкрив у собі нову грань - письменницький талант. Його твори про нинішні події на Сході України, що зламали тисячі доль та душ, не залишають байдужими все більшу кількість читачів. Він постійно їздить Україною з презентацією своїх книг, розповідає про невигадані історії, учасником яких був особисто, коли три роки служив добровольцем у складі батальйону спецпризначення «Полтава». Сьогодні - він гість нашого міста", – зауважила модераторка заходу, очільниця відділу Світлана Ушакова.

2020 01 26 14 15 36 466У пресі можна знайти інформацію про те, що на війні разом зі зброєю Віталій Запека завжди тягав фотоапарат і знімав усе, свідком чого ставав. Передусім - бойових побратимів, які чи не щодня дивилися в лице смерті. Загалом зробив понад десять тисяч знімків. Багато з них тепер зберігається в музеях, навіть - у Центральному дер­жавному історичному архіві України. Провів чимало виставок своїх світлин, на яких поряд із обличчями мужніх людей зі зброєю в руках, можна побачити мирних жителів, руйнації, які принесла на нашу землю війна. До речі, пояснення до тих знімків й породили теперішнього прозаїка, драматурга і навіть кіносценариста…

2020 01 26 14 12 46 380Кропивничанам Віталій Запека розповів про свій неординарний шлях у літературу. Зокрема, про те як з російськомовної людини зробився україномовною. Як дивувався, коли його твори порівнювали з книжками Ярослава Гашека, Джека Лондона, Гавриїла Троєпольського чи, навіть, з химерами Франца Кафки. Акцентував увагу слухачів на тому, що  всі історії й ситуації, описані в романі «Цуцик», відбувалися з реальними людьми, а прототипом головного героя став домашній песик Тоша. Тож і жорстока війна відображена через відчуття і сприйняття цього беззахисного собаченяти, котре навчилося відрізняти світлих людей, друзів від чужинців, які приносять горе. Його найбільше вражало, коли на війні гинуть діти. Отож і антивоєнний роман «Цуцик», присвячений саме їм. У посвяті до роману написано: «Угнівенко Юлії із с. Кряковка (Трьохізбенська сільська рада Луганської області), котра загинула від російських «градів» разом зі всією сім’єю, і сотням дітей, безвинно загиблим у війні, розв’язаній Росією проти України. 2014-20-х рр..».

Відповідаючи на одне із запитань, сказав, що на даний час про російсько-українську війну вже видано приблизно чотириста книг. Із них лише вісімдесят сім – безпосередніми учасниками гарячих подій на Сході України. Мовляв, «іноді читаю твори професійних письменників і думаю: краще б вони їх не писали... У більшості випадків відчувається, що люди не знають, не розуміють, про що пишуть. Щодо письменників-«АТОвців», то їхні твори нерідко бувають літературно слабкими, але  мають історичну, документальну цінність. А є й такі автори, яких читаєш із задоволенням, розуміючи, що пишуть не лише відверто, а й якісно. Таких не надто багато, але вони є». На думку пана Віталія три роки на війні, то був найстрашніший, але водночас і найважчий та найцікавіший період його життя. Скільки неймовірних людських доль і можливість перебувати там, де творилася сама історія!

Наприкінці зустрічі автор провів автографсесію.

2020 01 26 14 16 12 669

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Федір Шепель ,

фото автора