20квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Скільки коштуватиме реставрація архітектурної спадщини Кіровоградщини

КУЛЬТУРА

Скільки коштуватиме реставрація архітектурної спадщини Кіровоградщини

У Новоукраїнці Кіровоградської області руйнується пам’ятка історії та архітектури – млин Варшавського.

22 14

Про це йдеться у відеосюжеті Суспільного.

Млин, названий ім’ям його власника купця-промисловця Вигдора Варшавського, збудували у 1894 році з цегли, до складу якої для міцності додавали яєчний білок, виготовленої на місцевому заводі. За словами краєзнавця Миколи Гаращенка, він був найсучаснішим у тодішній Російській імперії та на Південному Заході та випускав багато сортів борошна. Продукцію йшла і на експорт.

На першому поверсі стояв паровий двигун, на інших – верстати та німецьке борошномельне обладнання. На останній поверх подавали зерно. Звідти починався процес виробництва. Працював на вугіллі, яке возили з Олександрії. 

У Радянський час млин мав назву "Млинзавод №3"  У 1917 році він перейшов у власність держави і працював до 1944 року. У роки Голодомору 1932-1933 років тут робітникам видавали пайки, завдяки яким вони вижили.
Люди працювали у три зміни по 30 людей кожна. За гудком, який сигналізував про початок роботи, звіряли час у Новоукраїнці.

cfe8c359f23d2876

«У 1986 році була спроба відновити споруду. Тоді добудували частину зруйнованого млина. Це одна із пам’яток, яка визначає історичне обличчя Новоукраїнки. Ми ще не знайшли коштів на відновлення. Та, думаю, рано чи пізно тут буде зона відпочинку. Ця пам’ятка зможе привабити туристів», – зазначив краєзнавець.

За інформацією заступниці Новоукраїнського міського голови Людмили Білокос, вже розроблений проєкт, який передбачає реставрацію млина та будівництва готельно-розважального комплексу. Наразі шукають інвесторів, адже на реставрацію потрібно щонайменше 25 мільйонів гривень.