19травня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Образ Кобзаря у творах художника-аматора з Кіровоградщини Віктора Шульги (ФОТО)

КУЛЬТУРА

Образ Кобзаря у творах художника-аматора з Кіровоградщини Віктора Шульги (ФОТО)

004 

До Дня пам’яті Тараса Шевченка художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна презентує віртуальну тематичну виставку "Борітеся – поборете!" Образ Кобзаря в творах художника-аматора Віктора Шульги".

Переглянути її можна на музейному вебсайті в розділі «Вибрані виставки» http://osmerkinmuseum.kr.ua/ex/avt170_u.html

005

009Виставка присвячена 160-річчю з дня смерті Тараса Шевченка і влаштована в рамках заходів з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років на виконання відповідного Указу Президента України №17 від 22 січня 2016 року.

Експозицію виставки складають 45 живописних та графічних творів Віктора Шульги, які митець передав до фондів художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна в 2000 році. Це тематичні серії – «Життєвий шлях Тараса» та «По Шевченківських місцях», створені художником у 1960-х – 2000 роках.

Акварелі, малюнки та живописні твори розкривають особисте сприйняття образу художника, поета і філософа Тараса Шевченка.

008

Віктор Андрійович Шульга (1923-2000) – член Національної Спілки журналістів України, ветеран Другої світової війни та праці. Народився в м. Новомиргороді Кіровоградської області. Навчався в Одеському художньому училищі. Працював в Новомиргородській районній газеті «Червона зірка», друкувався в журналах «Жовтень», «Дніпро», «Кур’єр Кривбасу». Учасник численних виставок самодіяльного образотворчого мистецтва. У 1971 році в Києві в Будинку художника експонувалася його персональна виставка акварелей, більшість з яких була присвячена Шевченківській тематиці. Її відвідувачами, до речі, були відомі українські письменники Микола Вінграновський, Віталій Петльований та Григір Тютюник. Свої враження про виставку вони залишили у книзі відгуків, яку художник частенько полюбляв переглядати, поринаючи у вир спогадів. 

«У моє життя Тарас Шевченко увійшов ще з дитячих літ, коли слухав як мої дядьки Іван Карпович та Василь Карпович задушевно співали пісні на його слова. Або коли мати читала напам’ять поетові вірші. Була вона жінкою неписьменною, але мала добру пам’ять, тож і запам’ятовувала те, що читала їй з Кобзаря моя сестра. У такі хвилини у мене перехоплювало подих і я ледь стримувався, щоб не заплакати. А плакати собі не дозволяв, бо щоб то з мене тоді за козак виріс», – згадував Віктор Шульга, журналіст за фахом і художник за покликанням, для якого Шевченківська тема була провідною в творчості.

Перша зустріч Віктора Шульги з Шевченківськими місцями відбулася на Черкащині в середині 1960-х років. Побувавши в Кирилівці та Моринцях, відвідавши музей Тараса Шевченка, Віктор Шульга зробив багато замальовок пам’ятних місць, ескізів майбутніх творів. Там же він познайомився з внуком Тараса Шевченка і написав його акварельний портрет. Та зустріч справила незабутнє враження на художника. А в 1971 році він за путівкою Спілки художників України поїхав у Будинок творчості в місті Седніві Чернігівської області. Працювалося  йому там з особливим піднесенням, адже куди б не пішов, всюди натрапляв на місця, пов’язані з поетом – саме там  Тарас Шевченко написав свою поему «Сова» і багато малював, там і досі зберігся маєток Івана Лизогуба, з яким поет перебував у дружбі, і коли потрапив у заслання, той надсилав йому фарби, папір, пензлі. Збереглася у Седніві й дерев’яна козацька церква, збудована ще в 17 столітті без єдиного цвяха, яку також малював  Тарас Шевченко для альбому «Живописна Україна». Тож, Віктор Шульга створив цілу серію акварельних робіт «По Шевченківських місцях».

Багато графічних та живописних творів митець присвятив долі Поета, знаковим подіям в його житті – навчання в Академії мистецтв, заслання, зустріч з сестрою, об’єднавши їх в серію «Життєвий шлях Тараса». 

В 2000 році Віктор Шульга вважаючи, що мистецтво повинно працювати на естетичне виховання молоді, вирішив передати частину своїх творів навчальним закладам Новомиргорода. Тоді ж, за сприяння відомої громадської діячки Євгенії Чабаненко, художник-аматор завітав до нашого музею і під час творчої зустрічі подарував до музейної збірки свої авторські графічні та живописні доробки саме Шевченківської тематики. Ця історична подія відбулася 6 квітня. На жаль,  цей мистецький дар став останнім в житті митця, який в тому ж році залишив земне життя.

У своїх спогадах Віктор Шульга, який образу Кобзаря присвятив ще й чимало своїх віршів, писав: «Щоб я не планував зробити, з того, що називається роботою серця й розуму, обов’язково подумки раджуся з Тарасом. І це не фанатичне обожнювання, не культ, створений у власній душі, це звичайна потреба, народжена ще в дитинстві. Очевидно, тому, що дух його постійно витав в нашій хаті, що постать ця за своїми масштабами дійсно така, без якої ми позбавляємося чогось справжнього і великого».

Віта Чернова,

директорка художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна

Читайте також: