19квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Господь Вседержитель: жителям Кропивницького пропонують ближче познайомитися з родинною реліквією колекціонера Ільїна (ФОТО)

КУЛЬТУРА

Господь Вседержитель: жителям Кропивницького пропонують ближче познайомитися з родинною реліквією колекціонера Ільїна (ФОТО)

180117223 1501078570223158 2614276381129527797 nУ дні світлого свята Воскресіння Христового у краєзнавчому музеї згадують видатного колекціонера сучасності Олександра Ільїна (1920-1993), який особливо шанував саме це свято.

Відомо, що свій день народження, 7 квітня, О.Ільїн не відзначав, натомість, як розповідають його рідні, саме на другий день Паски Олександр Борисович запрошував додому нечисленних друзів, пригощав їх, таким чином відзначаючи і свій день народження.

Наша розповідь про один із символів свята Воскресіння Христового – ікону з колекції О.Ільїна «Господь Вседержитель», яка, можливо, була родинною реліквію сім’ї Ільїних.

Ікона «Христос Вседержитель» є однією із головних ікон у християнському богослужінні. Вона займає центральне місце в церковному або домашньому іконостасі. У Храмі вона знаходиться біля Царських воріт, може бути вписана у простір під куполом. У домашньому іконостасі ікона Христа займає почесне місце у центрі всіх інших ікон. В колекції О.Ільїна ікона «Христос Вседержитель» також є однією із дорогоцінних ікон.

180219383 1501078586889823 6203575826205043368 nІкона підокладна, поясна. Дерево, левкас, олія; шати – срібло, позолота; карбування, гравірування; 35×31см., Російська імперія, Москва, 1887 рік. Живопис виконано у традиційному візантійському стилі. Особливої урочистості образу надають срібні з позолотою шати, які засобами ювелірного мистецтва передають символічний образ святині.

Традиційний стиль оздоблення притаманний і шатам ікони. У техніці гравірування та карбування виконано одяг Спасителя, який несе важливу інформацію про людську і божественну природу Господа. На правому плечі хітона зображений клав – смуга тканини. Під час земного життя Ісуса Христа такий знак могли носити тільки самі знатні римські аристократи. Клав - символ найвищого достоїнства Христа. Руки Спасителя зображені за всіма канонами іконопису. Права рука благословенним жестом надає допомогу Господа віруючим, ліва рука тримає Євангеліє – благу звістку про спасіння. У відкритій книзі можна прочитати слова, які виражають волю Господа і його заповідь: «Заповедь новую даю вам, да любите друг друга…».

Німб над головою Христа вписаний у сяюче коло, як свідчення про те, що Хресними муками спокутував Вседержитель гріхи людства, минулі і майбутні. Німб накладний, що додає об’ємності і пишності шатам.

Клейма на шатах на нижньому боковому бортику: 1. Майстра. - «АС» у щиті (Степанов Алєксєй В., власник майстерні срібних виробів у Москві у 1883-1895рр.), 2. Пробірне - «АР/1887» у щиті (засвідчена пробірним майстром А. Романовим у 1887 році), 3. Пробірне - «84» у щиті (проба срібла 84, що нині дорівнює 875 пробі), 4. Міське «Георгій Переможець» у щиті ( герб міста Москви).

Ікона обрамлена у дерев’яну раму, покриту позолотою та розміщена у оригінальний фігурний дерев’яний кіот прикрашений латунними золоченими накладками, верхня кришка якого закривається на ключ. Ікона має високу художню та музейну цінність.

Ікона Господа Вседержителя є захисницею сім’ї, їй моляться за всі потреби, які виникають у житті: про позбавлення гріховних помислів і спокут, про прощення неправедних поступків і слів, про зцілення від душевних і тілесних хвороб, про захист від бід і ворогів, про зміцнення духу у період життєвих випробувань. Щоденна молитва «Отче наш», головна молитва у християнстві, надана нібито самим Ісусом Христом і записана у Новому Заповіті Біблії, є звертанням до Бога саме через дану ікону.

Завітайте цими Пасхальними днями до музею, помилуйтеся іконою «Господь Вседержитель» і вшануйте колекціонера, який залишив нам унікальний раритет. Нехай святиня допоможе Вам у добрих справах і захистить від бід!

Виконуймо заповідь Божу «Возлюбімо один одного як Він возлюбив нас»!

Валентина Пархомчук