24квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА У кропивницькому музеї презентували ретроспективну виставку репортажних фотознімків 1990-х (ФОТО)

КУЛЬТУРА

У кропивницькому музеї презентували ретроспективну виставку репортажних фотознімків 1990-х (ФОТО)

osm5424 15

Віртуальну  «Хроніка. Фото на шпальтах», присвячену 30-річчю Незалежності України, до Дня журналіста України презентували в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна, що в обласному центрі.

osm5424 01

Виставка організована у рамках музейного мистецького проєкту «Місто Кропивницький у фотооб’єктиві», метою якого є популяризація творчості кропивницьких фотографів, а також сучасних фотохудожників, які мають високий професійний рівень у сфері фотомистецтва, створюють фотоматеріали, спрямовані на збагачення і збереження історичної спадщини, висвітлення культурного, соціального та економічного життя міста Кропивницького та його мешканців.    

Виставку складають тридцять чорно-білих фото, які експонувалися в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна на виставці «Хроніка. Фото на шпальтах» до Дня незалежності України, презентованій 20 серпня 1998 року.

osm5424 16

Їхніми авторами є відомі фотокореспонденти провідних на той час газетних видань у тодішньому Кіровограді (нині Кропивницькому) члени Національної Спілки журналістів України Володимир Решетников та Олег Шрамко («Кіровоградська правда»), Ігор Демчук та Олександр Шулешко («Народне слово»), Олександр Коломинов («Вечірня газета») та Олег Гриб («Україна-Центр»).    

Більшість фотокарток – в оригінальному обрамленні з газетних сторінок, яке органічно підкреслює образи, зафіксовані репортерським об’єктивом. Експонування їх тоді саме в такому вигляді визначала наукова концепція виставки, розроблена провідним науковим співробітником музею Андрієм Надєждіним, нині заслуженим художником України. Чимало фотознімків мають авторські назви, які зараз сприймаються досить символічно: «Біг у часі», «Іграшка для дорослих», «Політичні пристрасті», «Гірка правда», «Спіть спокійно, діти», «За мир і злагоду в Україні».    

osm5424 19

Ідея представити виставку в електронному форматі на вебсайті музею має на меті відтворити своєрідну ретроспекцію подій 1990-х років і тим самим висловити авторам репортажних фотознімків повагу, вдячність і захоплення їх журналістським професіоналізмом. Багато з них за цей час стали лауреатами обласної журналістської премії в номінації «фотожурналістика» та міської премії фотохудожників імені Василя Ковпака, а Ігор Демчук отримав високе державне звання «Заслужений журналіст України».

Доповнюють виставку архівні матеріали з фондів музею – запрошення на відкриття виставки з підписами її учасників та газети «Кіровоградська правда» і «Народне слово» з репортажами про подію.

osm5424 22

          Андрій Надєждін,

провідний науковий співробітник музею