20квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА У кропивницькому музеї презентували виставку творів претендентів на премію Осмьоркіна (ФОТО)

КУЛЬТУРА

У кропивницькому музеї презентували виставку творів претендентів на премію Осмьоркіна (ФОТО)

004

На вебсайті художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна презентували віртуальну виставку творів претендентів на здобуття обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна.

001У цьогорічних творчих змаганнях на здобуття звання лауреата премії беруть участь відомі художники та мистецтвознавці.

У номінації «національна традиція» – талановитий кропивницький живописець член Національної Спілки художників України Анатолій Кімнатний за серію робіт, створених у рамках обласних пленерів «Кіровоградщина очима художників».

У номінації «новітні спрямування» два претендента – відома одеська мисткиня, заслужена художниця України Наталія Мартинюк за творчі доробки в оригінальній авторській манері виконання малюнку, які яскраво представляють новаторські напрямки сучасного українського мистецтва графіки і є унікальними зразками світової образотворчості, та молодий кропивницький живописець член Національної Спілки художників України Дмитро Тарасенко за серію авторських творів.

011У номінації «мистецтвознавство та історія мистецтв» представлено друковані видання мистецької тематики. Це  альбом «Музей мистецтв. Кропивницький» (Кропивницький: МПП «Антураж», 2020), який висвітлює історію створення музею та представляє найбільш цікаві музейні предмети, що входять до фондового зібрання. Музейний каталог виданий за підтримки Українського культурного фонду. Авторами його є творчий колектив – директорка музею Тетяна Ткаченко, художниця Оксана Віжевська та головна зберігачка фондів Валентина Ноженко. А також друковані видання – «Архітектурне обличчя міста» в 2-х частинах та «Будинок кількох архітекторів» (Кропивницький, 2020), які презентують архівне, краєзнавче та мистецтвознавче дослідження пам’яток історії, архітектури та містобудування кінця 19 – початку 20 ст. історичного центру міста Кропивницького. Підготовлені ці книги авторським колективом – Володимиром Поліщуком, Сергієм Невесьоловим та Валентиною Сємічовою.

З представленими художніми творами та друкованими виданнями можна ознайомитись на музейному сайті в розділі «Вибрані виставки» http://osmerkinmuseum.kr.ua/ex/avt183_u.html

007

Довідково:  мистецька премія заснована у 2005 році і присуджується у трьох номінаціях: «національна традиція», «новітні спрямування», «мистецтвознавство та історія мистецтв» за досягнення визначних успіхів в образотворчому мистецтві та створення яскравих мистецьких доробків у різних видах образотворчого мистецтва, які б утверджували національну традицію, зберігали основи класичного мистецтва, впроваджували новітні форми в образотворчому мистецтві, адаптовані до сучасності, були виконані на високому професійному рівні та здобули широке громадське визнання в Кіровоградській області та за її межами, а також за вагомі мистецтвознавчі або історичні дослідження розвитку образотворчого мистецтва Кіровоградщини, пропаганду та утвердження досягнень художників нашого краю.

Віта Чернова,

директорка художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна