29березня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Кропивницький: художньо-меморіальний музей О. О. Осмьоркіна запрошує на урочистості

КУЛЬТУРА

Кропивницький: художньо-меморіальний музей О. О. Осмьоркіна запрошує на урочистості


З нагоди вручення обласної премії у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистетцва імені Якова Паученка у 2017 році, відзначення професійного свята працівників архітектурної галузі – Дня архітектури України пройдуть урочистості.

Захід відбудеться 30 червня о 11-00 год. в художньо-меморіальному музеї О. О. Осмьоркіна.

Обласна премія у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка заснована Кіровоградською обласною радою (Рішення від 31 травня 2002р. № 36) на клопотання Кіровоградської обласної організації Національної Спілки архітекторів України, Кіровоградського обласного відділення Українського геральдичного товариства, Кіровоградської обласної організації Національної Спілки художників України.

Премія встановлюється у трьох номінаціях: «архітектура», «геральдика та вексилологія», «декоративно-прикладне мистецтво» і присуджується:
у номінації «архітектура» - за введені в експлуатацію об’єкти архітектури та містобудування, у тому числі об’єкти промислового призначення, реконструкцію та реставрацію пам’яток архітектури та садово-паркового мистецтва, будівництво (реставрація) яких суттєво вплинуло на формування естетичного середовища населених пунктів області, є прикладом застосування передових сучасних технологій, конструкцій і матеріалів, має значну історично-архітектурну цінність тощо;
у номінації «геральдика та вексилологія» - за реалізовані проекти: символіки територіальних громад області (герби, прапори, логотипи, відзнаки різних рівнів тощо);
відновлення історичної символіки області (за умови практичного застосування територіальними громадами області); символіки, яка застосована на об’єктах архітектури, введених в експлуатацію, в інтер’єрах та об’єктах садово-паркового мистецтва, має значну історично-художню цінність тощо;
у номінації «декоративно-прикладне мистецтво» - за твори з килимарства та текстилю, об’ємно-просторові композиції з металу, дерева, глини, каменю, скла тощо, які використовуються на об’єктах архітектури, введених в експлуатацію, в інтер’єрах та об’єктах садово-паркового мистецтва, мають значну історично-художню цінність тощо.

Щорічно, 1 липня, у День архітектури України переможцям присвоюється звання «Лауреат обласної премії у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка», вручається диплом установленого зразка, грошова частина премії, почесна відзнака обласної ради та обласної державної адміністрації – скульптура «Степовий орел».

Лауреатами обласної премії у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка у 2017 році визначено:

у номінації «архітектура»:

Будівництво православного храму і благоустрій території парку ім. Крючкова по вул. Ленінградській в м. Кіровограді (нині вул. Павла Сніцара в м. Кропивницькому), час проектування – 2009 р. та будівництва – 2013 р.
Автор проекту: Дрофа Ірина Олексіївна – член Національної Спілки архітекторів України, головний архітектор проекту, головний архітектор проектів ПП «СервісІнвест».

у номінації «декоративно-прикладне мистецтво»:
Творчі доробки в галузі професійної художньої кераміки, теоретичне і практичне дослідження історичних традицій народної кераміки Кіровоградщини та впровадження традиційних технік гончарства в сучасне українське декоративно-прикладне мистецтво.
Автор: Кулініч Лариса Олександрівна – член Національної Спілки майстрів народного мистецтва України, старший викладач кафедри образотворчого мистецтва та дизайну художньо-графічного відділення мистецького факультету Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

У виставочному залі музею експонуються демонстраційні матеріали лауреатів премії та претендентів на її здобуття: архітектурні проекти членів Національної Спілки архітекторів України І.О.Дрофи, Г.В.Ковтун та А.В.Пирогової, декоративно-прикладні твори члена Національної Спілки майстрів народного мистецтва України Л.О.Кулініч (кераміка) та члена Національної Спілки художників України М.В.Ачкасової (витинанка), а також документальні та друковані матеріали.

Адреса: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка (Дворцова), 89.