26квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Фотовиставка "Береги Сіверського Дінця" вкотре доводить, що Україна є і вона – єдина

КУЛЬТУРА

Фотовиставка "Береги Сіверського Дінця" вкотре доводить, що Україна є і вона – єдина

Сьогодні, 12 липня, в обласному художньому музеї у Кропивницькому відкрили фотовиставку "Береги Сіверського Дінця".

Автор понад 60 представлених світлин у жанрі репортажу  член Національної спілки фотохудожників України Сергій Жолонко.

Усі фото зроблено у  Луганській області протягом одного тижня у червні нинішнього року. 

Мета, яку ставив перед собою автор, – ознайомити тих, хто ніколи не бував у прифронтовій зоні, з тамтешніми реаліями. 

Виставка складається з кількох частин: умовно – довоєнна, воєнна, портрети людей.

Географічним маркером для фотографа, за його словами,  стала річка Сіверський Донець, береги та мости якої три роки тому, влітку 2014 року, були ареною трагічних подій. Вони й досі залишаються полем бою та кордоном між звільненою частиною Луганщини та “ЛНР”. 

У липні 2014 року міста Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне та інші населені пункти, що перебували під владою квазіреспубліки, були звільнені українськими військовими та правоохоронцями. У визвольних операціях брали участь і мешканці Кіровоградщини. З того часу один із мостів через Сіверський Донець неофіційно називається “Кіровоградським”. За звільнення було заплачено досить високу ціну — людські життя. 

«Але наша виставка – оптимістична. Нею ми заявляємо, що Україна є і вона – єдина, що українські патріоти живуть по обидва боки лінії розмежування, що для того, аби зрозуміти, як – там, треба побувати на Луганщині», – зауважила дружина і натхненниця фотохудожника Тетяна Жолонко.

Проект реалізується за підтримки Програми національних обмінів, що фінансується Європейським Союзом та Національним фондом підтримки демократії.

Директор музею Тетяна Ткаченко наголосила, що соціальний проект "Береги Сіверського Дінця" вартий того, аби подорожувати  Україною, щоб його побачила якомога більша кількість людей.