27квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Кропивницький – єдине місто в Україні, де четвертий рік поспіль вирує Літфонтан (ФОТО)

КУЛЬТУРА

Кропивницький – єдине місто в Україні, де четвертий рік поспіль вирує Літфонтан (ФОТО)

20171116 152243

В обласному  художньому  музеї знані українські  дитячі письменники та поети Іван  Андрусяк, Сашко Дерманський, Олег  Чаклун, Юрій Бедрик зустрілися з юними кропивницькими читачами.

20171116 155514

Сталося це у рамках перебування представників видавництва "Фонтан казок" у  Кропивницькому та в області.

«Наше місто – єдине в Україні, де четвертий рік поспіль вирує Літфонтан. Сьогодні ви маєте нагоду вживу познайомитися з тими, чию  творчість вивчають у школі», – так представила своїх столичних колег кропивницька поетка Олена Горобець, "Горобці-молодці" якої побачили світ саме у "Фонтані казок". 

З перших слів свого виступу головний редактор столичного видавництва  Іван Андрусяк намагався налаштувати юного читача на патріотичний лад.

20171116 150338

«Наше – не гірше, аніж чуже. Книжки українськх авторів – цікаві, розумні, іронічні і повчальні водночас. Ми працюємо  виключно з українськими авторами. Ми не видаємо перекладної літератури. Бо переконані  – без свого обійтися неможливо», – зауважив пан Андрусяк,  і розповів про кілька останніх книжок, що вийшли у видавництві. 

«Чомусь так сталося, що творів про сучасних підлітків дуже мало, ось чому діти в середніх класах мало читають. Щоб звести нанівець цю несправедливість, ми  започаткували серію "Книжка про мене", вона розрахована на дітей середнього віку. І ви знаєте, частина таких книг розлітається на раз-два-три...», – наголосив головред "Фонтану казок". А ще додав – у Мюнхені, що в Німеччині є найбільша у світі дитяча бібліотека, куди сходяться книги з усього світу. Там щороку оприлюднюють рейтинги. Дві книжки серед того багатства – саме з їхнього видавництва.

20171116 150345

Поет, Юрій Бедрик , «який усе знає про хіміків, антелоп і диплодоків»,  почитав кілька власних поезій, зокрема, «Тьотя-бегемотя» та «Снюсь-снюсь-снюсь» і повчив школярів промовляти скромовки.

20171116 150431

Сашко Дерманський зачитав юним шанувальникам свого таланту  одну з десяти казок про привидів.

А Олег Чаклун  на прикладах пояснив, навіщо сучасній принцесі бути технічно розумною і потрапляти у всілякі пригоди. 

20171116 160152

Годинна зустріч промайнула непомітно, як для митців, так і для дітей, котрі, можливо, вперше в житті зустрілися так близько з творцями української дитячої літератури.