29березня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА КУЛЬТУРА У краєзнавчому музеї Кропивницького пройшла обласна літературно-краєзнавча конференція

КУЛЬТУРА

У краєзнавчому музеї Кропивницького пройшла обласна літературно-краєзнавча конференція

Конференція була присвячена 100-річчю від дня народження відомого українського поета, вченого-лінгвіста й літературознавця канадської діаспори, уродженця Долинського краю Яра Славутича.

11 51

Висвітлення життєвого шляху поета-земляка, формування й реалізація котрого як письменника, вченого й громадського діяча відбулися переважно за кордоном, а також представлення минулих набутків Кіровоградщини та нових літературознавчих досліджень у площині популяризації творчої спадщини поета — мета організаторів заходу.

Жваве зацікавлення учасників і слухачів викликала доповідь поетеси й критика, члена Національної спілки письменників України Антоніни Корінь, яка поділилася не тільки своїми спогадами про багаторічну творчу дружбу з поетом, а й висловила сподівання на те, що конференція стимулюватиме до пошуку й публікацій узагальнених матеріалів – спогадів, листів, які ще не оприлюдненні й чекають на своїх дослідників.

http://www.kokm.kr.ua


11 61Довідка

Григорій Михайлович Жученко (псевдонім Яр Славутич; 11 січня 1918 — 4 липня 2011) — український поет, перекладач, автор англомовних підручників з української мови, літературно-критичних нарисів, редактор і видавець літературно-мистецького альманаху «Північне Сяйво» (Едмонтон).