20квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Музейники Кропивницького намагаються повернути право на збереження культурної спадщини міста

КУЛЬТУРА

Музейники Кропивницького намагаються повернути право на збереження культурної спадщини міста

Уже тринадцять років Кіровоградський обласний художній музей намагається відстояти право на постійне користування землею, де він знаходиться. Про це повідомила під час зустрічі з журналістами директор музею Тетяна Ткаченко.

15 1

Вирішення цього болючого питання протягом багатьох років передається із кабінету в кабінет керівників області та міста. Розпорядження голови ОДА від 17 серпня 2004 року передбачало передачу основної та прилеглих будівель на баланс музею. Але, до моменту вступу документу в дію, частина приміщень вже була приватизована і передана на баланс інших власників. У результаті – в історичній архітектурній пам’ятці знаходяться магазини, кафе та інші установи, що сeперечить Закону України «Про музеї та музейну справу», згідно якого територія відведена для музею, належить до земель історико-культурного призначення, на якій забороняється будь-яка діяльність, що не відповідає функціональному призначенню, або може негативно вплинути на стан зберігання музейного зібрання та інша – несумісна з діяльністю музейного закладу культури.

Керівництво музею підготувало вісі юридичні документи на право власності та отримало рішення сесії міської ради (будівля знаходиться на балансі області, але питання для вирішення передано до міської ради) про передачу ділянки на баланс  музею, але… з урахуванням інтересів забудованої арки. Тобто, частина орендованих приміщень так і не перейшла у власність закладу.

Кімнати, де зараз знаходиться картинна галерея Петра Оссовського «Світ і Вітчизна», вдалося повернути через суд, напевно, відстоювати право й на іншу територію доведеться так само.

«Наша мрія – відкриття історичної арки в первинному її вигляді, поетичні, літературні зустрічі, вечірки. Ми не вирішуємо свої особисті питання, ми зберігаємо культурну спадщину міста», – розповіла директор музею Тетяна Ткаченко.