25квітня2024

ГОЛОВНА КУЛЬТУРА У Кропивницькому презентували унікальне видання

КУЛЬТУРА

У Кропивницькому презентували унікальне видання

32742033 1055876804567849 4653739520691273728 n

«Історія декоративного мистецтва України». Так називається п’ятитомник, презентація якого відбулася у відділі мистецтв обласної бібліотеки імені Дмитра Чижевського.

Подія зібрала значну кількість зацікавлених музейників, бібліотекарів, мистецтвознавців, археологів, викладачів вищої школи, журналістів і, звичайно ж, кропивничан, котрі безпосередньо займаються цим видом мистецтва. І це не дивно. Оскільки такого роду видання ніколи раніше не бачило світ в Україні. До того ж на цей захід з Києва завітала ціла делегація з Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського Національної академії наук України на чолі з шевченківським лауреатом, доктором мистецтвознавства Тетяною Кара-Васильєвою.

– Зараз, коли помітна навала кітчу, –  сказала Тетяна Валеріївна, коли народне мистецтво переживає помітну кризу, всі ці об’ємні книги, що охоплюють минуле декоративного мистецтва з найдавніших часів і до початку ХХІ століття, ми намагалися добре проілюструвати, щоб люди мали орієнтири, зразки для подальшого його розвитку саме в руслі національної традиції.

Про те, що декоративно-прикладне мистецтво не тільки галузь матеріальної, а й духовної культури, яка сприяє утвердженню національної свідомості.

Про повернення багатьох призабутих імен, цілих мистецьких явищ і періодів у розвитку української культури, що замовчувалися в радянську добу. Про введення до наукового обігу нових творів, зокрема, широку репрезентацію пам’яток сакрального мистецтва, про які «забували» в часи атеїзму. Про численні труднощі, які довелося подолати за десять років підготовки й видання «Історії декоративного мистецтва України» і чимало іншого цікавого розповідали також інші гості з столиці: кандидат мистецтвознавства, фахівець з кераміки Олена Клименко, автор багатьох книг, пов’язаних з названою темою, Зоя Чегусова та науковець Наталія Студенець. А майстриня витинанки Зінаїда Косицька (щоправда вже в обласному художньому музеї) навіть поділилася власними секретами творчості.

Насамкінець, посилаючись на численні захоплені відгуки киянок, додамо, що вони просто закохалися в наше гарне місто, потрапивши сюди саме в День вишиванки.

Федір Шепель