20квітня2024

ГАРЯЧІ
ГОЛОВНА КУЛЬТУРА Лариса Кулініч: Кераміка Цвітного – коштовна перлина українського гончарства

КУЛЬТУРА

Лариса Кулініч: Кераміка Цвітного – коштовна перлина українського гончарства

Виставку творів цвітнянських гончарів, показану в Опішні,  побачать ще і кропивничани. Про це заявив співробітник обласного краєзнавчого музею Павло Рибалко під час прес-конференції, присвяченої успіху Національної виставки цвітнянської кераміки.

Виставку гончарів Цвітного, що в Олександрівському районі, нещодавно вперше провели на всеукраїнському рівні в Опішні на Полтавщині. Власне пан Рибалко нагадав запевнення організатора дійства в Опішні Олеся Пошивайла.

Перед журналістами обласного центру та представниками громади села Цвітне Олександрівського району (серетар сільради, працівники закладів культури села) також виступили причетні до організації й проведення виставки. Зокрема, очільниця відділу мистецтва обласної бібліотеки імені Дмитра Чижевського Світлана Ушакова зупинилася на передісторії події – виставці 2014 року «Цвітне. Гончарство», проведеній тоді у її відділі.

2018 07 05 17 08 55 188"Важко стримати емоції людям, – сказала пані Світлана, – які розуміють, настільки важливою є подія, яка відбулася".

"Кожний художник прагне знати своє коріння, – розмірковувала художник-кераміст і викладач педуніверситету імені Володимира Винниченка Лариса Кулініч, котра чотири роки тому випустила за власний кошт перший  і поки що єдиний альбом-каталог експонатів цвітнянської кераміки. – А кераміка Цвітного – коштовна перлина українського гончарства. Гончарство Цвітного унікальне своєю самобутністю, має давню історію й глибокі традиції. Попри те, що наприкінці ХІХ - початку ХХ століть Цвітне було одним з найпотужніших і найвідоміших гончарних осередків, воно на тривалий час опинилося в забутті. Тому було б добре відродити його славу".

"У Кіровоградському обласному художньому музеї зберігається понад сорок предметів цвітнянської кераміки, – нагадала його співробітник Валентина Ноженко. – Двадцять сім із них побували на виставці в Опішні. Радує той факт, що донька цвітнянського гончара Федора Гордового Тамара пообіцяла допомогу у їх атрибутації.

Навіть після закінчення розмови у прес-клубі, організатори прес-конференції (науковці, мистецтвознавці) продовжили її з цвітнянами, котрі уже в серпні планують відкрити пам’ятну дошку, присвячену місцевим майстрам. Обговорювали питання туристичної принадливості села і створення садиби-музею.

Федір Шепель